Robotica verandert het werk maar leidt niet tot massawerkloosheid

24 oktober 2022 redactie AutomationNL

De opkomst van robotica in de industrie zal niet leiden tot massale werkloosheid, maar zal eenvoudigweg de manier waarop we werken veranderen. Werknemers zullen over meer creatieve vaardigheden moeten beschikken. Dit blijkt uit het rapport ‘The Future of Work' van Global Data.

Volgens Global Data zal de industriële robotica-industrie tegen 2030 352 miljard dollar waard zijn, berekend op basis van een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 39% vanaf 2021. Tegen 2030 zal de markt voor robotic process automation (RPA) 20 miljard dollar waard zijn

Werknemers hoeven zich geen zorgen te maken dat toenemende industriële automatisering zal leiden tot massale werkloosheid, zegt GlobalData. Naar verwachting zal robotica alleen de manier waarop mensen werken veranderen, en geen menselijke arbeid vervangen. Het internationale data- en analysebedrijf merkt op dat bepaalde vaardigheden, zoals communicatie en leiderschap, waardevoller zullen worden, omdat een deel van het werk zal verschuiven naar gebieden waar menselijke inbreng van vitaal belang blijft, zoals creatieve of artistieke beroepen en sociale diensten.

Geen massale werkloosheid

Volgens het rapport van GlobalData, 'The Future of Work - Thematic Intelligence', zullen robots tegen 2030 steeds meer taken in repetitieve rollen zullen uitvoeren, zoals in magazijnen, ziekenhuizen en winkels, waardoor menselijke werknemers zullen verschuiven naar creatievere rollen. Volgens GlobalData is het aantal actieve vacatures waarvoor creatieve vaardigheden vereist zijn tussen juli 2021 en juli 2022 met 159% toegenomen.

“Momenteel bestaat de vrees dat machines en software de traditionele menselijke taken zullen vervangen en tot massale werkloosheid zullen leiden. Deze veronderstelling is misplaatst”, zegt Carolina Pinto, Thematic Intelligence Analyst bij GlobalData. “Automatisering zal zeker de manier waarop mensen werken veranderen, maar zal ze niet vervangen. Er zullen niet alleen veel banen worden gecreëerd om de machines te bewaken en te beheren, maar veel menselijke rollen zullen eenvoudig worden ondersteund door kunstmatige intelligentie (AI) en RPA-software die kan worden geprogrammeerd om basistaken uit te voeren op een reeks platforms en applicaties.”

Verstoring supply chains

In het rapport van GlobalData wordt gezegd dat de inflatie en verstoring van de wereldhandel tijdens de coronapandemie de automatisering van de toeleveringsketen in verschillende industrieën alleen maar zullen aanwakkeren. Tegen 2030 zal de industriële robotica-industrie 352 miljard dollar waard zijn, met een jaarlijkse groei van 39% tussen 2021 en 2030 als gevolg van industriële automatisering. De RPA-markt zal tegen 2030 20 miljard dollar waard zijn.

“De acceptatie van RPA- en AI-technologie gaat geleidelijk. Hoewel versneld door de pandemie, is deze technologie niet bedoeld om menselijke arbeid volledig te vervangen. Ze is bedoeld om menselijke arbeid aan te vullen en de efficiëntie te verbeteren door de kosten te verlagen en de nauwkeurigheid van tijdrovende en repetitieve taken te verbeteren”, aldus Pinto.

Altijd op de hoogte blijven?