Samenwerken voor meer AI in robots

25 september 2022 Robbert Hoeffnagel Firmbee

De combinatie van robots en kunstmatige intelligentie biedt ongekende mogelijkheden. Daarom is onlangs euROBIN van start gegaan, een samenwerkingsverband van Europese onderzoeksinstellingen op het gebied van AI en robots.

Doel van de samenwerking is om tot veel meer afstemming en uitwisseling te komen als het gaat om research naar het toepassen van AI in robots. De lijst van deelnemers is lang (zie kader), al ontbreekt wel een belangrijke naam, het Britse Bristol Robotics Lab. De Brexit-problemen tussen de EU en Engeland lijken deelname van dit grote lab vooralsnog in de weg te staan.

euROBIN is een pan-Europees platform voor onderzoek en ontwikkeling dat gecoördineerd wordt door het DLR Institute of Robotics and Mechatronics (prof. Alin Albu-Schäffer). Tot de deelnemers behoren zowel universitaire labs als onderzoeksinstellingen als Fraunhofer, maar ook de R&D-afdeling van een bedrijf als Volkswagen doet mee. Doel van de samenwerking is het realiseren van belangrijke wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van kernvragen over op AI gebaseerde robotics. Daarnaast streeft men er naar de wetenschappelijke robotica-gemeenschap in Europa te versterken. Door een gemeenschappelijk platform te creëren verwacht men tot meer en betere samenwerking te komen. Ook kunnen de financiële middelen die voor onderzoek beschikbaar zijn op deze manier beter worden benut.

euROBIN is van start gegaan met een subsidie van 12,5 miljoen euro die is opgebracht door de EU en Zwitserland. “Het project biedt een prachtige kans om onze onderzoeksresultaten te testen in nieuwe high impact-toepassingen in samenwerking met enkele van de beste robotica- onderzoekslaboratoria in Europa. We zullen bijvoorbeeld voortbouwen op ons werk om robots manupulatievaardigheden aan te leren met behulp van instructie-videos. Voor experimenten zullen we ons rijk uitgeruste Ricaip-testbed gebruiken voor geavanceerde productie”, zegt Josef Šivic, hoofdonderzoeker bij het Tjechische CIIRC CTU.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van euROBIN zijn:

  • Het aanpakken van de belangrijkste wetenschappelijke en technologische uitdagingen die de doorbraak en grootschalige inzet van robotics belemmeren.
  • Het bieden van een platform voor samenwerking en uitwisseling van wetenschappelijke kennis en talenten tussen robotics- laboratoria in Europa.
  • Het bundelen van kennis voor het ontwikkelen van aansprekende nieuwe toepassingen van AI en robots in industriële en andere toepassingen.

Data en algoritmes delen

Het netwerk zal samenwerken met andere Europese initiatieven als de euRobotics Association, de AI Data Robotics Association (ADRA) en het Europese AI on Demand-platform. Experts van de Europese robotics en AI research community zullen hun algoritmen en data met elkaar delen. Denk hierbij aan abstracte representaties maar bijvoorbeeld ook aan pre-trained modellen. Overdracht van software en modellen tussen robots en tussen onderzoeksgroepen staat centraal in het project. Door onderzoekscentra samen te brengen, probeert het netwerk de fragmentatie van de Europese AI in robotics-community aan te pakken en technologieoverdracht te vergemakkelijken. Software, gegevens en kennis zullen worden uitgewisseld via de EuroCore-repository. Vooruitgang zal meetbaar worden gemaakt.

Deelnemers zijn onder meer:

- Deutsches Zentrum für Luft– und Raumfahrt (Duitsland)

- Karlsruher Institut für Technologie (Duitsland)

- Institut National de Recherche en Sciences et Technologie du Numerique (Frankrijk)

- Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (Frankrijk)

- Czech Institute of Informatics, Robotics and Cybernetics (Tsjechië)

- Interuniversitair Micro-electronica Centrum (België)

- Kungliga Tekniska Högskolan (Zweden)

- L’Institut des Systemes Intelligents et de Robotique, Sorbonne Université (Frankrijk)

- Örebro University (Zweden)

- Centre National de la Recherche Scientifique CNRS (Frankrijk)

- Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento (Portugal)

- Università di Pisa (Italië)

- Universidad de Sevilla (Spanje)

- Fondazione Istituto Italiano di Tecnologia (Italië)

- Technische Universität München (Duitsland)

- Tecnalia (Spanje)

- Universiteit Twente (Nederland)

- Institut Jozef Stefan (Slovenië)

- Asti Mobile Robotics Sa (Spanje)

- DHL Express Spain, S.l.u. (Spanje)

- PAL Robotics Sl (Spanje)

- Volkswagen (Duitsland)

- Universität Bremen (Duitsland)

- Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der Angewandten Forschung (Duitsland)

- Fundingbox Accelerator Sp Zoo (Polen)

- Siemens (Duitsland)

- Matador Industries as (Slowakije)

- Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (Zwitserland)

- Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (Zwitserland)

Altijd op de hoogte blijven?