Specialist in magazijnrobots breidt uit in Nederland

24 oktober 2022 redactie AutomationNL Exotic

Exotec, de Franse specialist in magazijnrobots, wil zijn marktpositie in de Benelux versterken. Op de vakbeurs Logistica Next demonstreert Exotec zijn roboticaoplossingen en zijn paradepaardje, het orderpicking systeem Skypod.

Exotec, opgericht in 2015, heeft zijn hoofdkantoor in Frankrijk (Lille) en ook vestigingen in de VS, Duitsland en Japan. Het bedrijf staat op de achtste plaats in de FT 1000-lijst van de Financial Times met snelst groeiende Europese bedrijven in 2022. Exotec opereert inmiddels in tien landen en werkt onder meer voor grote Franse bedrijven als Decathlon en Carrefour.

Met roboticaoplossingen zoals de Skypod verbetert het bedrijf niet alleen de efficiëntie in de logistieke sector, maar levert het ook een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de werkomstandigheden. Het systeem vermindert immers arbeidsintensieve en repetitieve bewegingen voor werknemers.

Paradepaardje

Het paradepaardje van Exotec, Skypod, is een orderpickingsysteem met robots die tot twaalf meter hoogte kunnen reiken. De robots kunnen autonoom bakken ophalen om deze vervolgens aan te bieden aan een manueel of geautomatiseerd pickingstation. De rekken zijn volledig schaalbaar, zodat de opslagcapaciteit – indien nodig – kan worden vergroot of aangepast aan de architectuur van een magazijn.

De oplossing heeft een heel hoge opslagdichtheid per vierkante meter vloeroppervlak. Ten opzichte van een niet-geautomatiseerd magazijn is het mogelijk om de opslagcapaciteit tot vijf keer te vergroten. Het systeem kan het gehele jaar door onafgebroken 24/7 werken en tijdens piekperiodes zijn robots snel toe te voegen om de doorvoer te verhogen. De Astar-software van Exoctec is verantwoordelijk voor de aansturing.

In 2019 won Exotec de award voor ‘beste product’ met zijn innovatieve Skypod robotoplossing tijdens de internationale vakbeurs Logimat. Voor de uitzonderlijke innovaties in de supply chain ontving Exotec eerder deze maand de ‘Partner Innovation Award 2022’ van Manhattan Associates.

Vier bestellingen tegelijk

Het Skypod Systeem kan worden uitgebreid met de Skypicker, een knikarmrobot die vaste objecten tot twee kilogram kan grijpen en tot 600 items per uur kan picken. De Skypicker kan tot vier bestellingen tegelijk behandelen, en een eventuele bestelling die hij niet kan voltooien, worden doorgesluisd naar een van de manuele pickingstations. De Astar-software synchroniseert hierbij de Skypicker-arm met de robots in het magazijn om alles vlot te laten verlopen.

De orderpicking robot Skypod kan autonoom bestellingen ophalen in magazijnen tot 12 meter hoog (foto: Exotec). Tekst gaat verder na de foto.

Skypod climbing

Enorm groeipotentieel

Romain Moulin, CEO en medeoprichter van Exotec, kijkt ernaar uit de Benelux, een van Europa's meest veelbelovende markten voor magazijnrobots, te betreden. “De afgelopen jaren heeft Exotec een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, waarbij we onze internationale aanwezigheid aanzienlijk hebben vergroot met baanbrekende innovaties, waarmee Exotec zich écht kan onderscheiden binnen de logistieke sector.”

Wim Vermeir, Senior Sales Executive Exotec Benelux: “We zien een enorm groeipotentieel voor robotica om orderverzamelprocessen in magazijnen te transformeren, de efficiëntie te verhogen en het leven van medewerkers in het magazijn te vergemakkelijken.”

Tijdens de vakbeurs Logistica Next in de Jaarbeurs Utrecht, van 8-10 november, is Exotic aanwezig om de vernieuwende concepten te demonstreren.

Meer informatie is te vinden op exotec.com

Altijd op de hoogte blijven?