Kuka lanceert nieuwe cobots met 11 en 15 kg draaglast

5 oktober 2022 redactie AutomationNL Kuka

Kuka introduceert twee nieuwe cobotmodellen: de LBR iisy 11 kg en de LBR iisy 15 kg. Dankzij een grotere draaglast, een langere reikwijdte en een hogere IP-beschermingsklasse zijn de twee lichtgewicht cobots geschikt voor een breed scala aan nieuwe taken en toepassingen.

Met de lichtgewicht cobots van de LBR iisy-serie komt robotica binnen het bereik van kleinere bedrijven. Het opstarten is in slechts enkele minuten voltooid, zelfs zonder voorkennis van robotica of programmeervaardigheden. Dit wordt mogelijk gemaakt door het nieuwe iiQKA.OS-besturingssysteem dat eenvoudig en intuïtief te gebruiken is.

Samen met de LBR iisy-versie voor een laadvermogen van 3 kg, die ook als serieproduct verkrijgbaar is, zijn de nieuwe ‘big iisys’ de eerste robots die op iiQKA.OS draaien. Typische toepassingsgebieden voor de collaboratieve robots van de LBR iisy-serie zijn de flexibele automatisering van pick & place-, montage-, test- en handlingtaken en het laden en lossen van machines. Alle cobots in de LBR iisy-serie zijn geschikt voor industriële toepassingen, bieden volgens de fabrikant een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding en beschikken over volledige Kuka-service.

In combinatie met het nieuwe besturingssysteem belooft de LBR iisy-serie een compleet nieuwe robotica-ervaring. De cobots zijn in minder dan 90 minuten klaar voor gebruik en programmering met behulp van drag & drop-functies en zijn gemakkelijk te gebruiken via de ergonomische Commander en operatorbediening met smartPAD pro.

Ook voor kleinere bedrijven

De gezamenlijke koppelsensoren van de cobots maken bediening zonder veiligheidshek mogelijk. Ze vergemakkelijken het lesgeven door middel van handmatige begeleiding en zorgen voor een veilige samenwerking tussen mens en robot. Vooral kleine en middelgrote bedrijven profiteren van de snelle opstart van de LBR iisy zonder grote integratie-inspanningen en zonder speciale knowhow.

De draaglast van de twee nieuwe LBR iisy-varianten is 11 resp. 15 kg. De reikwijdten zijn 1.300 resp. 930 mm. Beide robots kunnen zowel op de vloer als aan het plafond of de muur worden gemonteerd en voldoen aan de eisen van beschermingsklasse IP54. Zo zijn ze beschermd tegen stof en vocht.

Voeding met 230 volt

Menselijke veiligheid is een topprioriteit in de automatisering met de LBR iisy cobots: van het letselpreventieontwerp tot de implementatie van de veiligheidsfuncties van het robotsysteem. De collaboratieve robots worden aangestuurd met de ruimtebesparende KR C5 micro, waardoor het robotsysteem met 230 volt kan worden gevoed en het scala aan potentiële toepassingen nog flexibeler wordt. In de Kuka Marketplace zijn accessoires beschikbaar die zijn afgestemd op het totale systeem. Dit zijn bijvoorbeeld grijpers of vision-sensoren voor diverse automatiseringstoepassingen.

Meer informatie op de website van Kuka.

Altijd op de hoogte blijven?