Bezorgrobot Hyundai voor optimale last mile delivery

14 december 2022 redactie AutomationNL Hyundai

Hyundai start twee bezorgdiensten als pilotproject en maakt daarvoor gebruik van autonome robots die zijn gebaseerd op het modulaire Plug & Drive-platform (PnD). De inzet van robots zorgt voor een sterke verbetering van de efficiency van het bezorgproces.

De bezorgrobot van Hyundai bestaat uit een opslagunit die is geïntegreerd op een PnD-aandrijfplatform. Een connected scherm geeft informatie weer voor de klant aan wie de spullen worden afgeleverd. Hyundai toonde zijn modulaire PnD-platform eerder dit jaar op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het platform heeft één wiel en combineert intelligente besturing en remmen, demping en aandrijving in het wiel. Een speciale actuator maakt verdraaiing van 360 graden mogelijk. Het PnD-platform beweegt autonoom met behulp van een Lidar en camerasensoren.

De autonoom rijdende PnD-robot vindt zelf de beste route om spullen bij de klant af te leveren. Hij signaleert en ontwijkt bewegende en vaste obstakels terwijl hij soepel rijdend zorgt voor snelle levering. “PnD-bezorgrobots maken snelle leveringen mogelijk en zorgen ook voor meer veiligheid dankzij de gebruikte technologie voor autonoom rijden”, vertelt Dong Jin Hyun, Head of Robotics LAB van Hyundai. “Met deze pilotprojecten willen we onze mobiliteitsdiensten en het gebruiksgemak, de veiligheid en de betaalbaarheid ervan verder verbeteren voor onze klanten.”

Gebruik voor roomservice

Het Rolling Hills Hotel in Hwaseong is een van de bedrijven die deelnemen aan de pilotprojecten van Hyundai. Het hotel gebruikt de PnD-robots voor roomservice. Gasten die eten, drinken en andere artikelen via een app bij de roomservice bestellen, krijgen hun bestelling op de kamer bezorgd door een PnD-robot. De gasten kunnen in real time het bezorgproces volgen.

De bezorgrobots gebruiken een op deep learning gebaseerd algoritme om de directe omgeving en mensen om zich heen te herkennen. Bij de juiste hotelkamer signaleert de robot het opengaan van de deur en het verschijnen van de gast. Vervolgens opent de robot automatisch de klep van de bergruimte. De robot communiceert via boodschappen op zijn scherm, aangepast aan de gast. En als hij met de lift naar een andere verdieping gaat, weet de robot ook hoeveel mensen al in de lift staan. Mocht de lift al vol is, dan wacht hij netjes op een volgende lift.

De autonoom rijdende robot kan ook heel goed obstakel ontwijken en botsingen voorkomen – zelfs in de nauwe gangen van een hotel. Ook kan hij zonder hulp van mensen maar met behulp van connectiviteit met de lift naar een andere etage gaan. Daardoor kan de robot via de beste route zijn bezorgservice uitvoeren.

De bezorgrobot in het Rolling Hills Hotel in Hwaseong (foto: Hyundai). Tekst gaat verder onder de foto.

Bezorgrobot 2 (© Hyundai)

Food delivery

Hyundai werkt ook samen met Woowa Brothers, een Koreaanse bezorgdienst die werkt met de Baemin food delivery-app. Samen willen de bedrijven de technologie en de dienstverleningsmogelijkheden van bezorgrobots voor Last Mile Delivery buiten hotels verbeteren.

Als onderdeel van een nieuw project van Hyundai en Woowa Brothers wordt de PnD-bezorgrobot ook buiten ingezet, voor het afleveren van voedsel bij klanten die wonen in een residentieel/commercieel complex in de buitenwijken van Seoul. Als klanten hun bestelling hebben geplaatst via de Baemin-app, vindt de robot exact het juiste product in het winkelcentrum in het complex en levert dat af bij de klant.

Het pilotproject maakt gebruik van draadloze communicatie om toegang te krijgen tot gemeenschappelijke voordeuren en liften. Dat was voorheen vaak een probleem voor robotbezorging. De bezorgrobot kan het appartementencomplex binnengaan, naar de juiste etage gaan met de connected liften en de bestelling bezorgen bij de klant thuis.

Efficiënter bezorgproces

De technologie waarmee de bezorgrobots autonoom – binnen zowel als buiten – hun weg weten te vinden en een bestelling kunnen bezorgen zonder hulp van mensen, is een ingrijpende innovatie op het gebied van de Last Mile Delivery. Die trekt ook de aandacht van bedrijven in de verkoop en logistiek. Hyundai verwacht dat de bezorgrobots de efficiency in het gehele bezorgproces sterk zullen verbeteren.

Op basis van de uitkomsten van de pilotprojecten is Hyundai van plan om de bedrijfsuren en het aantal PnD-robots geleidelijk uit te breiden. Ook wil Hyundai zijn bedrijfsactiviteiten uitbreiden naar bedrijfstakken die bezorgdiensten willen gebruiken om contact te onderhouden met hun klanten.

Kijk hier de video van Hyuandai over de bezorgrobot in het Rolling Hills Hotel.

Altijd op de hoogte blijven?