Roto-Art, een Tilburgse rotatiegieterij, heeft een oven gekoppeld aan een waterstofinstallatie. De elektriciteit voor het proces van elektrolyse komt van de 1.600 zonnepanelen op het dak. “Ons ultieme doel is om honderd procent waterstof te gebruiken voor al onze rotatiegietmachines”.

Het bedrijf van Cas Oerlemans en zijn compagnon Martien Lensvelt is gespecialiseerd in het maken van kunststofproducten door middel van rotatiegieten. Terwijl Cas door de hypermoderne hal loopt, vertelt hij hoe het proces in zijn werk gaat: “We vullen een matrijs, dat is een holle mal, met 100% recyclebaar LLDPE-poeder. De matrijs draaien we rond in een oven, zodat het product vorm krijgt. Daarna koelen we ’m af, waardoor een spanningsvrij, naadloos en slagvast product ontstaat.”

Roto-Art heeft elf van zulke ovens. De oven rechts achter in de hal is een speciaal geval. Die is namelijk gekoppeld aan een waterstofinstallatie van Adsensys. Die kast is amper een meter breed en een meter of drie hoog, en valt niet op tussen de enorme installaties. Maar schijn bedriegt: de installatie is tot mooie dingen in staat, namelijk de productie van waterstof door middel van elektrolyse.

Alle seinen op groen

Bij Roto-Art staan alle seinen op groen, legt Cas uit als hij en Arthur Scheffer, eigenaar Adsensys, zijn aangeschoven in de vergaderkamer van het bedrijf, met uitzicht op de productiehal. “Duurzaamheid staat bij ons enorm hoog in het vaandel. In onze ogen speelt het gebruik van waterstof daarbij een cruciale rol. Het is een schone brandstof, want bij verbranding komt alleen water(damp) vrij. Voor het maken van waterstof heb je alleen maar water en elektriciteit nodig. Die elektriciteit wekken wij op via de 1.600 zonnepanelen op ons dak. Wanneer je waterstof verbrandt, krijg je weer water terug. Je stoot dus geen afvalstoffen uit. Daardoor wordt ons productieproces nóg duurzamer.”

100% waterstof als doel

Hoeveel duurzamer precies? Dat wordt onderzocht. De samenwerking tussen Adsensys en Roto-Art betreft een pilot. Stap voor stap wordt steeds meer waterstof bijgemengd in het aardgas dat wordt gebruikt voor het verwarmen van de rotatiegietmachines. Zo wordt in kaart gebracht hoe de brander in de oven reageert op de diverse percentages waterstof in het aardgas. En ook wat dit betekent voor de kwaliteit van de eindproducten.

“Ons ultieme doel is om honderd procent waterstof te gebruiken voor al onze rotatiegietmachines,” vertelt Cas. “Uit berekeningen blijkt dat we met onze zonnepanelen voor een groot deel de groene stroom kunnen opwekken om dat mogelijk te maken. Op een zonnige dag leveren die vier megawatt stroom op. Die energie hebben we nu niet altijd nodig, waardoor we overproduceren. Opslag van deze groene stroom is ingewikkeld, daarom zouden we deze stroom perfect kunnen gebruiken voor het maken van waterstof, dat overigens wél goed is op te slaan.”

Durven investeren

Arthur is blij dat Roto-Art durft te investeren in waterstof. “Met Adsensys zijn we al sinds 2010 bezig met waterstof door middel van elektrolyse. De installatie die bij Roto-Art staat, hebben we in de afgelopen zes jaar geperfectioneerd. Nu is ie kwalitatief goed genoeg om in de praktijk te gebruiken. Veel bedrijven zijn terughoudend. Omdat ze waterstof ‘eng’ vinden of omdat onvoldoende duidelijk is of en hoe snel ze de investering terugverdienen. De elektrolysers zijn nu nog relatief duur, maar die gaan zeker flink in prijs dalen. Bedrijven die nu instappen, nemen een grote voorsprong op de concurrentie.”

Zelf bijdragen aan verandering

“We steken graag onze nek uit en hoeven niet alle parameters helemaal dichtgetimmerd te hebben,” zegt Cas. “Voor nu is het een flinke investering, die we niet direct terugverdienen. Maar op termijn gaan we dat zeker wél doen, daar ben ik van overtuigd. Wij kijken niet van de zijlijn toe, maar stappen liever het veld in om zélf bij te dragen aan de broodnodige verandering. Niet omdat we zo nodig voorop willen lopen, maar omdat we oprecht geloven dat waterstof kan bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde.”

Arthur: “We merken dat die boodschap steeds beter overkomt bij de politiek, ook omdat zij zelf actief naar onze mening vragen. Voorheen waren de subsidieregelingen vooral gericht op megagrote waterstofinstallaties. Onze overtuiging is juist dat je beter klein kunt beginnen. De snelheid waarmee grootschalige waterstofprojecten gerealiseerd moeten worden, past niet bij de strategie van de regering en ook zeker niet bij onze visie om betaalbare, schone, groene waterstof te produceren voor iedere sector. Sinds kort is er voor mkb-ondernemers 250 miljoen euro beschikbaar voor systemen van 0,5 tot 50 megawatt, gedurende vijftien jaar. Dat zijn nog steeds flinke systemen, maar langzamerhand lijkt er meer te worden gekeken naar decentrale, minder grote systemen. Dat is dus een stap in de goede richting. Wel is meer regelgeving nodig op het gebied van de opslag van waterstof.”

“De politiek is zeker welkom in onze productiehal, zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat waterstof nu al werkt. En dat het eigenlijk vrij simpel is,” besluit Cas met een knipoog. “Dankzij Adsensys kunnen we bij Roto-Art onze groene ambities waarmaken. Ik vind het prachtig om samen dit duurzame avontuur aan te gaan.”

Altijd op de hoogte blijven?