Eerste fabriek voor waterstofpoeder komt in Amsterdam

6 maart 2023 redactie AutomationNL ECS Holland

Het Ridderkerkse kraanwagenbedrijf is de eerste dat waterstofpoeder toepast op de bouwplaats (foto: ECS)

Op het terrein van Zenith in de Amsterdamse haven komt de eerste waterstofpoederfabriek ter wereld. Waterstofpionier Electriq Global en Zenith Energy Terminals, specialist in de opslag van brandstoffen en energiedragers, zijn hiervoor een partnerschap aangegaan.

“Deze fabriek is de eerste in zijn soort ter wereld en zal onze klanten in de Benelux bedienen”, zegt Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq. "Nederland is een early adopter van waterstof als de brandstof van de 21e eeuw, en we zien deze Electriq Powder-fabriek als een belangrijke opstap om dit op een innovatieve, veilige en industriële manier te realiseren".

"Dit project zal de weg vrijmaken voor de overstap van Europa naar schone, duurzame energie, gebruikmakend van de sterke punten van onze Amsterdamse opslagterminal om een sterke basis te leggen voor de nieuwe energie-industrie en nieuwe banen te creëren in het gebied", aldus Jeff Armstrong, CEO van Zenith Energy Terminals.

“De Electriq Powder-fabriek is een mooi voorbeeld van de voortgaande transitie in onze haven naar een duurzame brandstofhub”, zegt Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam. “We zijn erg blij met nieuwe activiteiten zoals deze fabriek en willen de samenwerking tussen bedrijven in het havengebied graag faciliteren”.

Electriq is een end-to-end leverancier van veilige waterstofoplossingen en ontwikkelt circulaire brandstofoplossingen voor de markt voor schone energie. Electriq, opgericht in Australië, opereert in de EU vanuit Nederland, met het R&D-centrum in Israël. De gepatenteerde technologie van Electriq omspant het gehele energie ecosysteem, inclusief opslag en transport met waterstof als kern. Het bedrijf werkt nu aan een verdere uitbreiding van de productiecapaciteit voor waterstofpoeder. Ook buiten Amsterdam moeten vergelijkbare fabrieken komen.

Reactie met kaliumboraat

In de Amsterdamse haven leveren de drie bestaande windturbines, van elk drie megawatt, de elektriciteit om groene waterstof te produceren en deze om te zetten in circa vijfhonderd ton waterstofpoeder per jaar. Dat omzetten gebeurt door waterstof te laten reageren met kaliumboraat (KBO₂), een door Electriq ontwikkelde techniek. Zo ontstaat een waspoederachtige substantie, waarvan het bedrijf een soort grote vaatwastabletten maakt die te gebruiken zijn in een door Electriq zelf ontwikkelde generator. In de generator reageert het poeder met water, waarna opnieuw waterstof en kaliumboraat vrijkomen.

Waterstofpoeder is niet brandbaar. Het is veilig en eenvoudig op te slaan en te transporteren. Door de relatief grote energiedichtheid is het compacter dan andere vormen van waterstof. Ook de generatoren die het poeder omzetten zijn redelijk compact (zie afbeelding).

De generator voor het omzetten van waterstofpoeder in elektriciteit is redelijk compact (foto: Electriq). Tekst gaat verder onder de foto.

Generator voor omzetting waterstofpoeder (© Electriq)

Volgens CEO Halpert, die Amsterdam bezocht om de intentieovereenkomst voor de bouw van de fabriek te tekenen, is waterstofpoeder vooral geschikt voor het gebruik in back-upgeneratoren, bijvoorbeeld bij datacenters, ziekenhuizen “of waar ze ook maar back-up nodig hebben”. Electriq richt zich vooral op offgrid toepassingen – waar geen stroom en andere nutsvoorzieningen aanwezig zijn – zoals de binnenscheepvaart of de bouw, aldus Halpert in het Financieele Dagblad.

Elektrificatie van de bouwplaats

Het bedrijf werkt bijvoorbeeld samen met het Ridderkerkse kraanwagenbedrijf RKB en ontwikkelaar ECS Holland, die samen een mobiele hijskraan ontwikkelden die aangedreven kan worden door waterstofpoeder. Zie voor een impressie van het werken met een zero-emission kraan dit filmpje op de Facebook-pagina van ECS Holland.

 

Altijd op de hoogte blijven?