Lapp ontwikkelt op AI gebaseerde Visual Search voor identificatie van gemonteerde kabels

26 april 2024 redactie AutomationNL

Op de stand van U. I. Lapp GmbH, aanbieder van kabel- en verbindingstechnologie, draaide zo’n beetje alles om het belang van een soepele interactie tussen alle componenten die samen een productielijn of logistieke oplossing vormen. Duurzaamheid speelde hierbij een belangrijke rol. Lapp streeft naar een kleinere ecologische voetafdruk van zijn eigen producten. Daarom was ook de Etherline bioP Cat. 5e op de stand te zien. Deze kent een duurzamere TPU-jas en bestaat voor 43% uit organisch materiaal. 

Ook werkt Lapp aan Visual Search. Dit is een met AI ondersteunde oplossing voor  beeldherkenning Hiermee kunnen bedrijven een product identificeren aan de hand van een foto. Denk aan een kabel die in een machine is gemonteerd maar vervangen moet worden, terwijl naam en typenummer niet bekend zijn. Via de foto kan de kabel worden geïdentificeerd, waarna een nieuw exemplaar direct via de webshop van Lapp kan worden besteld. Deze aanpak wordt verder uitgebreid met herkenning van connectoren en schroefkoppelingen.

Een belangrijk thema voor Lapp is daarnaast gelijkstroom, dat steeds relevanter wordt voor een duurzame industrie. We leven steeds meer in een gelijkstroomwereld. Het efficiënt beheren van de langdurige afschaffing van fossiele energiebronnen kan alleen worden bereikt als we steeds meer overschakelen naar gelijkstroom en conversieverliezen vermijden. Kortom, we hebben een keerpunt nodig zonder verandering. Met toenemende automatisering en de inspanningen van veel bedrijven om hun CO2-uitstoot te verminderen, zullen er in de toekomst innovatieve energievoorzieningsconcepten nodig zijn. Lapp is niet alleen lid van de DC Industry- en DC Industry 2-projecten (pdf), maar ook medeoprichter van de Open Direct Current Alliance (ODCA).

 

Altijd op de hoogte blijven?