Gaia-X ontwikkelt data-infrastructuur voor Europese industrie

25 april 2024 redactie AutomationNL

Volgens de Duitse Academie van Wetenschappen en Techniek (acatech) is Gaia-X de volgende generatie van een soevereine data-infrastructuur: een open, transparant en veilig digitaal ecosysteem waarin gegevens en diensten beschikbaar, verzameld en gedeeld kunnen worden in een betrouwbare omgeving. De architectuur van Gaia-X is gebaseerd op het principe van decentralisatie. Gaia-X bestaat uit vele individuele data-eigenaren (gebruikers) en technologieaanbieders (aanbieders) die allemaal een gemeenschappelijke standaard van regels en controlemechanismen hanteren - de Gaia-X standaard.

De Gaia-X gemeenschap creëert zo een nieuw betrouwbaar concept voor een data-infrastructuur gebaseerd op de Europese waarden van openheid, transparantie, soevereiniteit en interoperabiliteit. Het resultaat is geen nieuwe cloud-infrastructuur die lijkt op bestaande oplossingen op de markt, maar een gefederaliseerd systeem dat veel verschillende cloud service providers en data-eigenaren verbindt op basis van gemeenschappelijke normen. Dit zorgt voor gegevensuitwisseling in een betrouwbare omgeving en bevordert de creatie van nieuwe gedeelde gegevensruimtes voor de digitale economie.

Voor de Europese industrie biedt Gaia-X zeer interessante mogelijkheden. Gaia-X streeft naar interoperabiliteit tussen verschillende cloud service providers en data-eigenaren. Dit betekent dat bedrijven gemakkelijker gegevens kunnen delen en uitwisselen met partners en leveranciers, wat de samenwerking en innovatie binnen de maakindustrie kan bevorderen. Ook belangrijk: door te voldoen aan de Gaia-X standaarden, kunnen bedrijven vertrouwen op een betrouwbare en transparante infrastructuur voor hun data. Dit draagt bij aan een verbeterd niveau van gegevensbeveiliging en privacybescherming, wat essentieel is voor bedrijven die werken met gevoelige informatie en intellectueel eigendom.

Om precies te illustreren wat dit betekent, presenteerden acht exposanten van de Gaia-X gemeenschap hoe soevereine gegevensuitwisseling en nieuwe cloud-infrastructuur de industrie in de praktijk werken en welke mogelijkheden dit biedt. 

Altijd op de hoogte blijven?