Vine robots: ‘groeiende’ robotica voor ontoegankelijke omgevingen

27 november 2023 redactie AutomationNL

Op de Amerikaanse Stanford University zijn studenten aan de slag gegaan met zogeheten 'vine robots’. Dit is een innovatieve klasse van zachte, continue robots. Deze zijn gebaseerd op de groeiwijze van planten en vertegenwoordigen een significante afwijking van conventionele robotica. Hun unieke bewegingsmechanisme is gebaseerd op groei. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor de navigatie in uitdagende industriële omgevingen.

Kernconcept van vine robots

Het ontwerp van een vine robot is gericht op lage kosten en moeilijke omgevingen. Ze zijn ontworpen met het oog op kostenefficiënte fabricage, waardoor het toegankelijk is voor een breed scala aan gebruikers en toepassingen. Deze robots zijn bijzonder geschikt voor het navigeren door complexe en veeleisende omgevingen.

Het bewegingsmechanisme wijkt ook af van traditionele robotos. Ze zijn namelijk gebaseerd op groei. In tegenstelling tot reguliere robots vertrouwt de vine robot op een groeimechanisme voor verplaatsing. Met een vaste basis of 'wortel', kan de robot continu groeien door materiaal aan de tip toe te voegen, vergelijkbaar met hoe een wijnstok of andere planten groeien.

Programmeerbaarheid en controle

Deze robots zijn zo ontworpen dat zelfs beginnende engineers ze gemakkelijk kunnen assembleren en programmeren. Dit maakt ze toegankelijk voor een breed publiek, waaronder industrie en onderwijsinstellingen. Naast een eenvoudige bediening, bieden vine robots ook mogelijkheden voor het uitvoeren van complexere taken. Dit maakt ze waardevol voor geavanceerd onderzoek en gespecialiseerde toepassingen. Gebruikers kunnen hierbij kiezen om de groeiende robot vooraf te programmeren of deze in realtime te besturen, terwijl hij zich een weg baant door de omgeving.

Capaciteiten en mogelijkheden

Vine robots zijn uniek van opzet en toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen deze robots zich een weg banen door ruwe, plakkerige en scherpe omgevingen. Ze zijn in staat om tot wel 100 keer hun oorspronkelijke lengte te groeien. Vine robots kunnen zich in openingen wringen die slechts een vierde van hun oorspronkelijke grootte zijn. Ook kunnen zij verticaal klimmen, wat bijdraagt aan hun veelzijdigheid. Een bijzondere eigenschap is verder het vermogen om vloeistoffen te transporteren, wat bijdraagt aan hun veelzijdige inzetbaarheid.

Op de foto is de vine robot te zien met rechtsboven het beeld van de camera waar de robot van is voorzien.

Altijd op de hoogte blijven?