'Tekort aan reserveonderdelen voor verouderde apparatuur voor temperatuurbeheersing zorgt voor operationele uitdagingen'

27 februari 2024 redactie AutomationNL

Uit nieuw onderzoek van Aggreko onder ruim 600 ingenieurs in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg blijkt dat gemiddeld 52% van de respondenten problemen verwacht bij de aanschaf van reserveonderdelen voor koel-, verwarmings-, stoom- en persluchtapparatuur.

Deze bevindingen, verzameld door het onafhankelijke onderzoeksbureau Censuswide als basis voor een serie nieuwe whitepapers van Aggreko, getiteld Process Matters, identificeren meerdere operationele uitdagingen in de sector. Dit omvat het verouderen van bestaande apparatuur voor proces- en temperatuurbeheersing, waarbij de systemen voor temperatuurbeheersing gemiddeld vijf jaar oud zijn en vaak zelfs nog ouder.

Volgens Jordi Camanyes, PCR Sector Leader – Europa voor Aggreko, kunnen deze bevindingen, gecombineerd met andere marktdruk, uitdagingen voor de sector opleveren. “De Europese petrochemische sector wordt nog steeds beïnvloed door meerdere fluctuerende factoren, waaronder stijgende grondstofkosten en volatiele olie- en gasprijzen”, legt hij uit. “Toch blijven er bepaalde constanten bestaan, waaronder dat het in de winter kouder zal worden. Petrochemische fabrieken moeten daarom hun regelingen voor temperatuurbeheersing dienovereenkomstig aanpassen."

“Zoals onze meest recente rapporten duidelijk aantonen, is de verwarmings- en koelapparatuur die momenteel in raffinaderijen wordt gebruikt echter flink op leeftijd, met alle slijtage en potentiële stilstand vandien. Hoewel problemen bij het verkrijgen van reserveonderdelen voor grote uitdagingen kunnen zorgen, zijn er ook duidelijke mogelijkheden voor verbetering.”

Bedrijven die bestaande apparatuur willen upgraden, moeten ook rekening houden met op duurzaamheid gerichte wetgeving, zoals het transitiepad van de Europese Unie voor petrochemie en de nieuwe energie- efficiëntierichtlijnen voor de industrie. Nu wetgeving en technologieën voor groenere energieoplossingen zich snel blijven ontwikkelen, pleit Jordi Camanyes ervoor om de aanschafstrategieën van apparatuur aan te passen en overbruggingsoplossingen voor de korte termijn op te nemen, vooral ook gezien het enthousiasme dat de respondenten in het rapport uitspreken voor duurzame oplossingen.

“De reden voor onze nieuwe Process Matters-rapporten en het onderzoek erachter was het onderzoeken van manieren om de procesprestaties en het concurrentievermogen van Europese petrochemische fabrieken te verbeteren. Met dat doel voor ogen zijn de inzichten die we hebben verkregen uit het onderzoeken van een dergelijke brede dwarsdoorsnede van sectoringenieurs van onschatbare waarde geweest. Ondanks de huidige uitdagingen in de sector zegt 95% van de respondenten bijvoorbeeld bereid te zijn 25-50% extra te betalen voor groenere energievoorzieningen, en verwacht 94% dat hun leveranciers een robuuste strategie voor milieu- en sociale verantwoordelijkheid voeren."

“Dit zal enorme gevolgen hebben voor de manier waarop apparatuur voor proces- en temperatuurbeheersing in de toekomst wordt aangeschaft. Leveranciers moeten er daarom voor zorgen dat ze niet alleen oplossingen kunnen bieden op een dynamische, modulaire huurbasis die past bij de snel evoluerende petrochemische sector, maar ook dat deze technologieën efficiënt en duurzaam zijn.”

Altijd op de hoogte blijven?