Siemens en UL Solutions hebben voor het eerst een industrieel product in de Verenigde Staten gecertificeerd, waarbij een aanzienlijk deel van de vereiste tests via simulatie in de vorm van een digital twin is uitgevoerd.

Deze digitale simulatie werd vervolgens geverifieerd en gevalideerd met fysieke tests. Deze manier van certificeren, voor zover bekend de eerste keer dat digital twins in het proces van veiligheidscertificering zijn toegepast, onderstreept de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van moderne digital twin-simulaties.

Het product dat op deze manier is gecertificeerd, is de SINAMICS G120, een modulaire frequentieomvormer van Siemens. 

De traditionele methode voor productcertificering vereist uitgebreide fysieke tests, waarbij een enkel product aan een reeks beoordelingen wordt onderworpen. Siemens en UL Solutions hebben echter een andere aanpak geïntroduceerd. Een product of installatie hoeft hierbij niet elke test fysiek te ondergaan. In plaats daarvan kan in het certificeringsproces gebruik worden gemaakt van digital twin-technologie. UL Solutions heeft als certificerende organisatie deze aanpak nu uitgetest. 

Door digitale simulaties toe te passen, kunnen naar verwachting veel sneller en nauwkeuriger inzichten in het gedrag, de prestaties en andere kenmerken van een product, machine of installatie worden verkregen dan met traditionele certificeringsprocedures mogelijk is. Beide partijen verwachten dat certificering hierdoor in de toekomst goedkoper zal worden, terwijl de snelheid waarmee een certificering wordt gerealiseerd omhoog kan. 

Altijd op de hoogte blijven?