Sensorfact haalt 25 miljoen op voor monitoring stroomgebruik industrie

20 juli 2023 redactie AutomationNL Sensorfact

Sensorfact heeft 25 miljoen euro aan nieuwe investeringen opgehaald. De investeringsronde werd geleid door de Europese groei-investeerder Blume Equity. De investering helpt Sensorfact bij het verbeteren van de resource-efficiëntie en het verhogen van de uptime van machines.

Sensorfact, opgericht in 2016, begon oorspronkelijk als een oplossing voor energiemanagement. Inmiddels bestaat het productaanbod uit sensoren voor het monitoren van elektriciteit-, gas-, water- en persluchtverbruik en het voorspellen van onderhoud. Met de uitbreiding naar vier kantoren (Utrecht, Amsterdam, Berlijn en Barcelona) en het bedienen van meer dan 1.300 klanten in meer dan veertig landen heeft het bedrijf in de afgelopen jaren een aanzienlijke groei gerealiseerd.

Groei naar wereldwijde schaal

Het opgehaalde kapitaal zal worden gebruikt voor het betreden van nieuwe markten en het optimaliseren van het huidige productaanbod, waarbij het aantal utiliteiten dat kan worden gemonitord wordt uitgebreid. Met deze investering kan Sensorfact industriële bedrijven op wereldwijde schaal gaan bedienen.

“We hebben al hoge energiebesparingen gerealiseerd voor Europese industriële bedrijven, wat benadrukt hoeveel impact we maken op onze reis naar een netto nul-uitstoot. Hoewel we trots zijn op wat we tot nu toe hebben bereikt, zijn we vastbesloten om ons product portfolio verder te verbreden en verdiepen door voortdurend innovatieve oplossingen te creëren die industrieel afval in het gehele productieproces aanpakken. We willen uitbreiden naar nieuwe markten, en bedrijven wereldwijd in staat stellen om hun productieprocessen te monitoren en besparingen te realiseren”, zegt oprichter en ceo Pieter Broekema.

Besparen op energieverbruik

Bedrijven kunnen de sensoren van Sensorfact op de voeding naar hun industriële apparaten vastzetten. Na montage kunnen zij op een dashboard het energieverbruik van hun apparaten bekijken. “Pas als een bedrijf weet hoeveel energie elk apparaat verbruikt, kan het zijn consumptie verlagen”, aldus Broekema

De software van Sensorfact analyseert ook hoe de machines efficiënter kunnen werken. Broekema: “Het dashboard vermeldt bijvoorbeeld welke apparaten 's nachts uit moeten, of waar in de fabriek veel elektriciteit weglekt. Zo geven we concrete voorstellen om het verbruik te verlagen.”

Klaar voor de volgende fase

De bestaande investeerders (Forward.one, Korys en SET Ventures) hebben ook deelgenomen aan de investeringsronde. Alle drie hebben een wezenlijk geloof in de missie van Sensorfact en zijn onder de indruk van het groeitempo en de succesvolle uitbreiding van het productaanbod. Ze zijn enthousiast om de samenwerking voort te zetten en kijken uit naar de volgende fase met Blume aan boord.

Blume Equity

Blume Equity, een Europese groei-investeerder met vestigingen in Londen en Amsterdam, heeft als missie snelgroeiende Europese bedrijven die de klimaatcrisis aanpakken te ondersteunen bij het opschalen. Blume werkt tijdens de groeifase nauw samen met managementteams en maakt gebruik van hun uitgebreide ervaring op het gebied van scale-ups en duurzaamheid.

Zie ook het artikel 'Meten van stroomverbruik zorgt voor energiebesparing' dat eerder verscheen in AutomationNL. 

Altijd op de hoogte blijven?