Een nieuw onderzoek genaamd ‘State of Smart Manufacturing’ laat zien dat het Verenigd Koninkrijk een leidende rol speelt in het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) om de productiviteit in de maakindustrie te verhogen. Dit onderzoeksrapport van Rockwell Automation benadrukt hoe AI wordt ingezet om de arbeidskracht te versterken en veerkracht in de bedrijfsvoering te bouwen.

Het rapport, de negende jaarlijkse uitgave, biedt inzichten in trends, uitdagingen en plannen van wereldwijde fabrikanten. De onderzoekers hebben input gebruikt van meer dan 1500 respondenten uit 17 landen.

Uit het rapport blijken drie belangrijke trends: 

  • de AI-revolutie is aangebroken in de productiesector
  • technologie wordt ingezet om de arbeidskracht 'superkrachten' te geven
  • en het opbouwen van veerkracht in de bedrijfsvoering wint aan belang

Asa Arvidsson, regionaal vicepresident verkoop voor de noordelijke regio bij Rockwell Automation, benadrukt dat hoewel de wereld en de productiesector zijn veranderd, er nog veel te doen staat. "Talent vinden blijft wereldwijd een uitdaging. Terwijl fabrikanten zoeken naar mogelijkheden voor winstgevende groei, ondervinden ze dat onzekerheid in de beschikbaarheid van arbeidskrachten de kwaliteit en het vermogen om aan de behoeften van klanten te voldoen en snel te transformeren, beïnvloedt”, aldus Arvidsson.

Belangrijke bevindingen uit het VK omvatten:

  • 79% van de Britse fabrikanten verwacht in 2024 generatieve AI (GenAI) in hun operaties te gebruiken.
  • 94% van de Britse fabrikanten verwacht AI en ML te gebruiken voor geavanceerde analyses, het hoogste percentage van alle onderzochte landen.
  • Het gebrek aan vaardigheden is de belangrijkste barrière voor de implementatie van slimme productietechnologieën in het VK.
  • In het VK besteedt 73% van de bedrijven tussen 21% en 50% van hun operationele budget aan technologie-investeringen, het hoogste niveau in Europa.

Het rapport benadrukt dat automatisering en optimalisatie door AI en ML de belangrijkste redenen zijn voor investeringen in ‘smart production’ in het VK. Om de arbeidstekorten en ‘skills gap’ in de industrie aan te pakken, wenden bedrijven zich tot AI om rollen op te vullen die ze moeilijk kunnen invullen.

De volledige bevindingen van het rapport zijn beschikbaar op de website van Rockwell Automation.

Altijd op de hoogte blijven?