Er is een toenemende aandacht voor de levenscyclus van elektromotoren. Met de groei van het aantal installaties, machines en voertuigen in de industrie en daarbuiten, neemt ook de productie van elektromotoren toe. Deze motoren hebben vaak een beperkte levensduur en aan het einde ervan worden ze vaak als afval afgevoerd. Hierbij is het niet mogelijk om de afzonderlijke componenten en samenstellingen opnieuw te gebruiken. Dit brengt de noodzaak met zich mee voor duurzame strategieën voor waardebehoud, remanufacturing en recycling van elektromotoren, passend binnen een moderne circulaire economie.

Het Fraunhofer Instituut voor Productietechnieken en Automatisering IPA werkt samen met industriële partners in het REASSERT-project aan verschillende concepten voor de reparatie, de remanufacturing en het hergebruik van elektromotoren. Deze concepten zijn gericht op het ontwerpen van nieuwe methoden die passen binnen de circulaire economie.

Elektromotoren bevatten waardevolle grondstoffen zoals koper en zeldzame aardmetalen zoals neodymium. Deze grondstoffen zijn moeilijk terug te winnen met de huidige recyclingmethoden. Daarom is het verlengen van de gebruiksduur van de motoren van toenemend belang. Fraunhofer benadrukt het potentieel van innovatieve strategieën voor waardebehoud voor emissiereductie op het gebied van duurzaamheid.

Binnen het REASSERT-project werken de onderzoekers samen met verschillende partners aan methoden voor de remanufacturing van elektromotoren en het hergebruiken ervan in met name voertuigen. Ze focussen hierbij op strategieën zoals hergebruik, reparatie, remanufacturing en recycling van grondstoffen. Deze elementen zijn cruciaal voor een circulaire economie, waarbij het doel is om het verbruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen en afval te minimaliseren. Het project wordt gefinancierd door het Duitse Federale Ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie (BMWK).

Wat betreft de milieu-impact, wordt momenteel de voorkeur gegeven aan handmatige of geautomatiseerde recycling van grondstoffen. Echter, het gerecyclede materiaal, vaak verontreinigd, kan niet langer worden gebruikt voor motortoepassingen. Daarom zou grondstofrecycling alleen als laatste redmiddel moeten worden gekozen. Fraunhofer streeft naar een gesloten systeem waarbij waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

Het project omvat het opzetten van een volledig proces voor elektromotoren. Dit proces omvat verschillende stappen, elk met een eigen demonstrator en testopstelling. Deze stappen variëren van inkomende inspectie en classificatie van de motor tot demontage, demagnetisatie, reiniging, diagnose van componenten, remanufacturing en uiteindelijk tot de montage en eindcontrole van de motor.

Binnen het project wordt tevens een AI-tool ontwikkeld die helpt bij het selecteren van de beste strategie waardebehoud voor een specifieke toepassing. Deze tool heeft toegang tot de product- en procesgegevens van de elektromotor, die zijn opgeslagen in een digital twin. De kennis die in het project wordt verzameld, is bedoeld om gebruikt te worden bij het ontwerpen van nieuwe elektromotoren.

Altijd op de hoogte blijven?