Het Fraunhofer Instituut voor Toegepaste en Geïntegreerde Veiligheid (AISEC), de Technische Universiteit van München, Siemens en TRUMPF hebben de handen ineengeslagen in het project PoQsiKom. Dit initiatief belooft nieuwe oplossingen te ontwikkelen revolutie voor hoe we de veiligheidssystemen van werktuigmachines op afstand kunnen beheren en erkennen. Een nieuwe  beveiligingschip speelt hierbij een hoofdrol.

De samenwerking heeft als doel de beveiligde zones van werktuigmachines op afstand te kunnen vrijgeven. Met de toenemende internationalisering van industriële processen is er een groeiende behoefte aan geavanceerde encryptietechnologieën. Het project PoQsiKom springt in dit gat met een chip die gebruikmaakt van zogeheten crypto-agile quantumbeveiligingstechnologie, een oplossing die ook toekomstige dreigingen het hoofd moet kunnen bieden.

Intelligente productieprocessen communiceren steeds vaker over de grenzen van interne domeinen heen, vooral bij internationale samenwerkingen. Authentieke en beveiligde communicatieverbindingen volstaan niet meer. De betrouwbaarheid van de gegenereerde en uitgewisselde data op de apparaten moet ook worden geverifieerd.

Een sprekend voorbeeld is de veiligheid van werktuigmachines. Voorheen werden de veiligheidssystemen van deze machines lokaal en fysiek beheerd door bij de machine aanwezige medewerkers. Met de nieuwe technologie is het mogelijk om dit beheer op afstand uit te voeren, desnoods vanuit een ander land. Deze vooruitgang stelt strengere eisen aan de beschikbaarheid, authenticiteit, integriteit en vertrouwelijkheid van de gebruikte data.

Tijdens de Hannover Messe 2024 zullen de partners hun demonstrator presenteren, waarbij een chip dient als het beveiligingsfundament om de authenticiteit van de gebruikte toepassingen te bewijzen. Deze technologie, die agile en post-quantum secure cryptografie gebruikt, beschermt de data-uitwisseling via externe toegang, zelfs tegen aanvallen door quantumcomputers.

PoQsiKom heeft een financiering van €2,4 miljoen ontvangen van het Duitse Federale Ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie. Internationaal werkt men samen met het Zuid-Koreaanse Kosmo.

Altijd op de hoogte blijven?