PLCopen heeft onlangs twee OPC UA-specificaties gepubliceerd. Het gaat om de PLCopen OPC UA Client Function Blocks voor IEC 61131-3 versie 1.02 en de PLCopen OPC UA Information Model voor IEC 61131-3 versie 1.02. Beide zijn nu beschikbaar op de website van PLCopen.

PLCopen is een in Gorinchem gevestigde organisatie die zich inzet voor de efficiëntie in industriële automatisering. Ze richten zich op het ontwikkelen van open standaarden om de interoperabiliteit in de automatiseringsindustrie te verbeteren. Een van hun belangrijkste aandachtsgebieden is de IEC 61131-3 standaard, de internationale standaard voor programmeerbare logische controllers (PLC's).

De twee nieuwe versies van de PLCopen OPC UA-specificaties zijn van belang voor de industrie. PLCopen OPC UA Client Function Blocks voor IEC 61131-3 versie 1.02 biedt een set van function blocks die de integratie van OPC UA-communicatie in IEC 61131-3 compatibele PLC's vereenvoudigt. OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) is een communicatieprotocol dat gebruikt wordt in industriële automatisering. Het biedt een gestandaardiseerde methode voor het uitwisselen van gegevens en informatie, wat essentieel is voor de integratie van verschillende systemen en apparaten in een fabriek. Door deze function blocks te standaardiseren, kunnen ontwikkelaars sneller en efficiënter OPC UA-clients implementeren in hun systemen.

De tweede specificatie - PLCopen OPC UA Information Model voor IEC 61131-3 versie 1.02 - richt zich op het informatiemodel dat gebruikt wordt in combinatie met OPC UA. Een informatiemodel in OPC UA definieert de structuur en het type van de gegevens die uitgewisseld worden. Dit zorgt voor een uniforme manier van gegevensuitwisseling, wat de interoperabiliteit tussen verschillende apparaten en systemen verbetert. Met deze nieuwe versie kunnen gebruikers profiteren van verbeterde en meer gestandaardiseerde manieren om informatie te modelleren en te delen.

De release van deze nieuwe PLCopen-specificaties is een belangrijke stap vooruit in de wereld van industriële automatisering. Ze bieden gestandaardiseerde oplossingen voor communicatie en informatie-uitwisseling, wat essentieel is voor de integratie en efficiëntie van moderne industriële systemen. Door het verbeteren van de interoperabiliteit en het vereenvoudigen van de implementatieprocessen, dragen deze specificaties bij aan een meer geconnecteerde en efficiënte industriële omgeving.

Altijd op de hoogte blijven?