Het bepalen van een veilige absolute positie vraagt meestal om het gebruik van zeer complexe technologie. Pepperl+Fuchs biedt veel eenvoudigere oplossingen voor dit proces, waarbij een combinatie gemaakt wordt van de nieuwe PUS evaluatie-eenheid met de safePXV of met de WCS sensoren. Zo kunnen ondanks minieme aanpassingen aan de machine, veiligheidsfuncties (SF) bereikt worden die voldoen aan niveau SIL 3 en PL e.

Het safePXV contactloze absolute positioneringssysteem heeft slechts één camera-gebaseerde sensor nodig, het systeem bezit een intrinsieke redundantie dankzij de meerkleurige Data Matrix codes.Voor lineair geleide toepassingen zoals monorail transportbanden en automatische opslag- en zoeksystemen garandeert het systeem een positionering met millimeterprecisie over trajecten tot 10 kilometer lengte.

Het robuuste WCS positiecoderingssysteem voor absolute positionering in buitenomgevingen maakt dan gebruik van een roestvrijstalen coderail met uitsparingen. In de veiligheidsversie bewaken twee U-vormige leeskoppen deze rail en zorgen ze voor betrouwbare detectie voor spoorafstanden tot 314,5 meter, zelfs onder ongunstige omstandigheden zoals bij de inzet van havenkranen.  

De redundante signalen van de sensoren worden via twee kanalen verwerkt en geëvalueerd in de veilige evaluatie-eenheid PUS-F161-B . Het apparaat fungeert als gateway naar de veldbus. Het genereert een veilige positiewaarde (SafePos SF), die ook kan ingezet worden om SafeSpeed SF te relaiseren. De toepassingen waarin de sensoren en de evaluatie-eenheid geïntegreerd worden zijn gecertificeerd volgens IEC 61508 voor SIL 3 en volgens EN 13849 voor PL e. Ze maken een snelle en eenvoudige inbedrijfstelling mogelijk dankzij de pre-certificering en preconfiguratie.

Altijd op de hoogte blijven?