Altair, een aanbieder van software voor onder andere de manufacturing-sector, heeft Cambridge Semantics overgenomen. Dit is een leverancier van zogeheten datafabrics en analytische graph-databases. Dit zijn hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om ervoor te zorgen dat data bij exporteren en importen in andere programmatuur zijn betekenis behoudt.

Wat deze overname interessant maakt, is dat Altair nu in staat is context te bieden aan gegevens die worden uitgewisseld of geïmporteerd in productieomgevingen. In fabrieken worden gegevens vaak vastgelegd in eigen databases en softwareomgevingen. Het importeren van deze gegevens naar andere software is vaak goed mogelijk, maar het wordt lastiger als we de betekenis van deze gegevens precies willen blijven begrijpen. De datafabric van Cambridge Semantics legt als het ware een laag over al deze databases en andere gegevensbronnen heen, zodat alle metadata - 'context' in data-analytics jargon - bij een import wordt meegenomen naar de nieuwe omgeving. Hierdoor wordt bij een import van data niet alleen de data zelf binnengehaald, maar ook extra informatie die aangeeft wat die data nu precies betekent. Als uit een database met sensordata uitsluitend de gemeten waarden - zeg maar: een reeks getallen - worden geïmporteerd is al snel niet meer duidelijk wat de eenheid is die achter dit getal hoort te staan. Voorbeeld: als data wordt een reeks getallen binnengehaald. Gaat het dan om graden celsius,  kilo, aantallen componenten, aantal sensdoren, of nog iets anders? De data fabric van Cambridge Semantics zorgt ervoor dat onder an deze deze eenheden - met andere woorden: de betekenis van de data - bij een export of import bij de data blijft. Maar denk bijvoorbeeld ook aan gegevens als datum en tijdstip van de metingen en dergelijke. 

Altair beschikt al over een product genaamd Monarch, dat ook helpt om gegevens uit hun oorspronkelijke bronnen te halen. Deze tool kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gegevens en kennis uit PDF-bestanden te halen. Een goed voorbeeld daarvan is het extraheren van een onderhoudsgeschiedenis uit PDF-rapporten die door servicemonteurs worden ingediend na het uitvoeren van onderhoud aan een machine. Hoewel de onderhoudsgeschiedenis in de vorm van deze PDF’s beschikbaar is, kan deze lastig toegankelijk zijn, aangezien een mens de PDF's moet lezen om relevante gegevens eruit te halen. Monarch helpt om deze gegevens uit de PDF's te halen en van context en betekenis te voorzien.

De technologie van Cambridge Semantics zal door Altair worden geïntegreerd in RapidMiner. Deze tool voor data-analyse en AI is bedoeld voor gebruik door domeinexperts. Dit is een bewuste aanpak van Altair, zoals Christian König, een presales engineer van Altair, tijdens de Hannover Messe 2024 uitlegt: “We willen dat bedrijven en gebruikers vertrouwen hebben in moderne technologie zoals AI. Wij positioneren AI-tools als hulpmiddelen waarmee een engineer zijn of haar werk beter of bijvoorbeeld sneller kan doen. Het is niet iets bedreigends dat zijn of haar baan zal overnemen. Daarom zijn tools als Monarch en RapidMiner goede voorbeelden van tools die engineers in hun dagelijks werk kunnen gebruiken om hun werk nog beter te doen.”

Altijd op de hoogte blijven?