Autonome mobiele robots (AMR's) worden steeds vaker ingezet in de maakindustrie. Dat is het gevolg van de toenemende gedigitaliseerde automatisering van bedrijven in het tijdperk van Industrie 4.0. Zij hopen zo hogere efficiëntie en lagere kosten te bereiken, aldus marktonderzoeker GlobalData.
De komst van AMR's als slimmere en beter aanpasbare vervangers voor de automatisch geleide voertuigen (AGV's) voor een breed scala aan toepassingen in industriële operaties krijgt veel aandacht, stelt Kiran Raj, Practice Head of Disruptive Tech bij GlobalData. "Met geavanceerde mechatronische mogelijkheden worden ze een essentiële keuze, vooral te midden van personeelstekorten, omdat ze zelf kunnen bewegen en beslissingen kunnen nemen.”
“In tegenstelling tot een AGV die belemmeringen op zijn pad kan identificeren maar er niet omheen kan navigeren, kan een AMR navigeren met behulp van kaarten die ter plaatse zijn gemaakt door zijn software of vooraf geladen faciliteitsontwerpen”, zegt Abhishek Paul Choudhury van GlobalData. De robots winnen snel aan populariteit in verschillende sectoren vanwege hun autonome en veelzijdige karakter, gestimuleerd door een technologie als simultane lokalisatie en mapping (SLAM).
Autonome bezorgrobot
Het rapport ‘Smart robotics: how mobile robots can improve productivity’ van GlobalData laat zien dat ondernemingen in verschillende sectoren startups autonome mobiele robots inzetten om de productiviteit ter land, in de lucht en op het water te verbeteren.
Zo heeft Ford een door KUKA gebouwde AMR ‘Javier’ (zie foto) ontwikkeld die een 3D-printer kan bedienen om auto-onderdelen te printen. Amazon heeft onlangs zijn eerste volledig autonome robot 'Proteus' gelanceerd die autonoom door faciliteiten kan bewegen om goederentransportkarren (GoCarts) met pakketten op te halen en te plaatsen. Daarnaast test de e-commerce giant een prototype van Cardinal, een robotarm voor wie pakketten van 20 kg kinderspel zijn.
De Californische technologiestartup Ottonomy ontwikkelde 's werelds eerste volledig autonome bezorgrobot 'Ottobot', die gebruikmaakt van de eigen contextuele mobiliteitsnavigatiesoftware van het bedrijf om door drukke en onvoorspelbare omgevingen te navigeren.
Robotics as a service
AMR's werken samen en kunnen worden aangepast aan toekomstige implementaties, omdat ze barrières kunnen vermijden en mensen kunnen ontlasten van repetitief werk, terwijl ze zich kunnen concentreren op productievere en waarde toevoegende activiteiten. "Naarmate simultane lokalisatie en mapping-technologie en het robotics-as-a-service (RaaS)-model evolueren, zullen we getuige zijn van de commerciële uitrol van nieuwe opwindende gebruiksscenario's voor AMR-implementatie”, voorspelt Tech Analyst Shoudhury.