De Open Industry 4.0 Alliance (014) streeft ernaar de industriële digitalisering een stevige impuls te geven via app stores. CEO Ekrem Yigitdoel licht tijdens Hannover Messe 2024 deze plannen toe. 

“Met de leden van de 014 hebben we de basis gelegd voor zowel industriële app-stores als app-ontwikkelingen zelf, met een vooraf bedacht en daardoor interoperabel concept. Beide elementen hebben tot doel de gebruiker herhaalbare effecten te bieden en zo schaalbaarheid te waarborgen”, vertelt Yigitdoel in de Hannover Messe Daily.

De O14 beschouwt zichzelf als een essentiële speler in deze ontwikkeling. “De werkgroep Application Management van O14 is waarschijnlijk 's werelds grootste alliantie van app store-beheerders. Dit biedt een ongelooflijk potentieel aan ontwerpmogelijkheden. Momenteel wordt de werkgroep geleid door Samuel Greising (Flecs) en Werner Paulin (Lenze), met vooral steun van het bedrijf Hilscher. Dit brengt een geheel nieuwe dynamiek in de app store-revolutie.”

Over de vraag welke stappen nog nodig zijn en welke momenteel worden uitgevoerd door de O14, zegt Yigitdoel: “Een mijlpaal is de introductie van een driestapsproces voor de publicatie van apps, ontwikkeld in samenwerking met Siemens, Lenze, Hilscher en Flecs. Daarnaast toont de alliantie betrokkenheid bij open source door het bevorderen van een manifest-schema voor app-beschrijvingen. Momenteel werkt de werkgroep aan het definiëren van criteria voor 014-conforme app-stores en de beschrijving van een bijbehorende API. Het doel is om tegen de SPS 2024 minstens één implementatieplatform met minstens één app-store te verbinden.

“De oriëntatie is veranderd in de zin dat klanten en partners van de Open Industry 4.0 Alliance nu ook als deel van de community kunnen worden betrokken. Naast lidmaatschap zijn er nu ook mogelijkheden voor ondersteunende leden of projectpartners. Op deze manier willen we alle personen en instellingen die betrokken zijn bij het ecosysteem actief integreren.”

Altijd op de hoogte blijven?