Onderwijs kan vraag naar technici niet bijbenen

18 augustus 2023 redactie AutomationNL

Uit de jaarlijkse update van de Monitor Techniekpact blijkt dat hoewel het aantal personen met een technisch beroep stijgt, het toch niet genoeg is om het aanhoudende tekort aan technici op te lossen. De monitor biedt een gedetailleerd inzicht in de ontwikkelingen binnen het onderwijs en de arbeidsmarkt op het gebied van techniek.

Een opvallende bevinding is dat, ondanks de groeiende interesse in technische beroepen, het aantal leerlingen dat kiest voor bètatechnisch onderwijs afneemt. Dit geldt met name voor vmbo-basis, kader en de gemengde leerweg, evenals het mbo. De voorzitter van het Techniekpact, Thea Koster, benadrukt de dringende noodzaak om het aanbod van technisch geschoolde mensen gelijke tred te laten houden met de vraag. Ze merkte op: "Het aanbod kan de vraag niet bijhouden. De uitdagingen stapelen zich op, en naast het vergroten van de instroom ondanks de daling van het aantal leerlingen, moeten we ook versneld inzetten op arbeidsbesparende innovatie."

Positieve ontwikkelingen

Op het gebied van studiekeuzes zijn er enkele positieve trends. Het percentage leerlingen dat voor een N-profiel op de havo kiest, is gestabiliseerd op 36%, na een dalende trend sinds 2017/18. Op het vwo is dit percentage gestegen met 2 procent tot 59%. Ook is er voor het eerst een gelijk aandeel meisjes en jongens dat op de havo voor een N-profiel kiest, namelijk 36%.

Binnen het mbo en hbo blijven de instroompercentages voor technische opleidingen respectievelijk stabiel op 28% en 23%. Op universitair niveau steeg het aandeel studenten dat voor techniek kiest licht naar 35%. Daarnaast groeit het aandeel vrouwelijke docenten voor bètatechnische vakken gestaag. In tien jaar tijd is dit aandeel gestegen van 29% naar 39%.

Het totale aantal mensen met een technisch beroep is in 2022 gestegen naar 847.000, een toename van 5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, is het belangrijk op te merken dat het totaal aantal technici nog steeds niet voldoet aan de grote vraag in zowel de technische sector als de ICT. In het vierde kwartaal waren er in de techniek 78.800 openstaande vacatures, terwijl de ICT-sector 28.000 vacatures te vullen had.

De Monitor Techniekpact is een samenwerking tussen het Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid. Het geeft gedetailleerde inzichten in de stand van zaken op het gebied van bètatechniek en biedt informatie over trends in onderwijs en arbeidsmarkt.

Altijd op de hoogte blijven?