Als we de ontwikkelaars van de nieuwe Wi-Fi 7-standaard mogen geloven, wordt deze nieuwe versie van Wi-Fi erg interessant voor industriële omgevingen. Eerdere Wi-Fi-generaties waren weliswaar succesvol in kantoor- en bijvoorbeeld thuisomgevingen, maar worstelden tegelijkertijd met kwesties zoals instabiele verbindingen, lgage snelheden en beperkte capaciteit. In industriële omgevingen, waar betrouwbaarheid en snelle dataoverdracht cruciaal zijn, bleken deze problemen significant. Wi-Fi 7 is ontwikkeld met een focus op het aanpakken van deze uitdagingen.

Wi-Fi 7 introduceert een aantal technologische verbeteringen die zijn gericht op het verbeteren van betrouwbaarheid en het verlagen van latency. Dit maakt het als platform beter geschikt voor toepassingen zoals industriële automatisering. 

Verbeteringen 

1. Multi-Link Operations (MLO): MLO is de hoeksteen van Wi-Fi 7. Deze technologie maakt het mogelijk om meerdere frequentiebanden (zoals 2.5 GHz, 5 GHz, en 6 GHz) gelijktijdig te gebruiken. Dit helpt bij het balanceren van de belasting en vermindert de kans op interferentie. Bij MLO wordt data verdeeld over verschillende kanalen en frequentiebanden, wat resulteert in een stabieler en sneller netwerk.

2. Verbeterde kanaalgrootte: Wi-Fi 7 verbetert de maximale kanaalgrootte van 160 MHz naar 320 MHz. Dit betekent een hogere doorvoercapaciteit en efficiëntere datatransmissie. Dit is vooral nuttig voor toepassingen die hoge datasnelheden vereisen, zoals real-time video-streaming in industriële monitoringssystemen.

3. Puncturing-technologie: Deze innovatie maakt het mogelijk voor Wi-Fi 7 om effectief om te gaan met interferenties binnen een kanaal. Als een deel van het kanaal wordt verstoord, 'negeert' Wi-Fi 7 dit deel en gebruikt de rest van het beschikbare spectrum. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van het beschikbare spectrum, vooral in gebieden met veel draadloze activiteit.

De komst van Wi-Fi 7 biedt dus nieuwe kansen voor draadloze communicatie tussen machines onderling en bijvoorbeeld tussen machines en monitoringsystemen in industriële omgevingen. De mogelijkheid om betrouwbare, snelle draadloze communicatie te bieden, is van cruciaal belang in scenario's zoals geautomatiseerde productielijnen, waarbij robots en machines constant data uitwisselen. Wi-Fi 7's verbeterde betrouwbaarheid en lagere latentie zorgen ervoor dat beslissingen in real-time kunnen worden genomen, een essentieel aspect in geautomatiseerde processen.

Certificering en beschikbaarheid

De Wi-Fi Alliance, de organisatie die verantwoordelijk is voor het certificeren van Wi-Fi-technologieën, heeft aangekondigd dat Wi-Fi Certified 7 in het eerste kwartaal van 2024 zal worden vrijgegeven. Dan kunnen producten worden gecertificeerd. Dit garandeert dat apparaten voldoen aan de vastgestelde standaarden voor veiligheid, interoperabiliteit en prestaties. 

Altijd op de hoogte blijven?