Nieuwe IoT-modules voor langere afstanden onder lastige omstandigheden

16 januari 2024 redactie AutomationNL

Op het gebeid van IoT zijn recent twee opmerkelijke ontwikkelingen aangekondigd die een aanzienlijke impact kunnen hebben op de industriële toepassing van IoT-technologieën. Deze ontwikkelingen betreffen de introductie van de KG200Z LoRa IoT-module door Quectel Wireless Solutions en de lancering van de Edgecore EAP112, een Wi-Fi HaLow-router, door Morse Micro in samenwerking met Edgecore Networks.

Gebruik van LoRa in IoT

Quectel Wireless Solutions heeft de KG200Z-module geïntroduceerd, een LoRa (Long Range) draadloze module die speciaal is ontworpen voor IoT-projecten die draadloze communicatieverbindingen over langere afstanden vereisen die bovendien betrouwbaar zijn en een ultra-laag energieverbruik kennen. Deze module biedt een robuuste connectiviteit voor IoT-apparaten, met een transmissieafstand van 2-5 kilometer in bebouwde omgevingen en 10-15 kilometer in buitengebieden.

De KG200Z is gebaseerd op de STMicroelectronics STM32WLEx-serie microcontrollers, het eerste LoRa SoC-platform ter wereld. De module is ontworpen voor ultra-laag energieverbruik en compatibiliteit met het LoRaWAN-protocol. Met een compact profiel van 12 × 12 × 1,8 mm in een LGA-pakket, biedt de module flexibiliteit voor fabrikanten en ontwikkelaars die IoT-systemen willen implementeren.

De module is niet alleen kosteneffectief, maar ook relatief milieuvriendelijk, dankzij het lage energieverbruik dat de batterijduur aanzienlijk verlengt. Quectel's focus op beveiliging in de ontwikkeling van hun IoT-modules, waarbij ze toonaangevende industriële praktijken en normen hanteren, versterkt de betrouwbaarheid van deze technologie.

Wi-Fi HaLow Router

In samenwerking met Edgecore Networks heeft Morse Micro een strategische stap gezet met de introductie van de Edgecore EAP112, een zogeheten Wi-Fi HaLow-router. Deze router is ideaal voor buitengebruik en diverse andere ‘lastige’ omgevingen. De EAP112 integreert de Morse Micro MM6108 Wi-Fi HaLow-module en is een belangrijke vooruitgang voor zowel commerciële als consumenten access point/router-segmenten.

Wi-Fi HaLow-technologie werkt in de sub-GHz frequentieband en is de eerste Wi-Fi-standaard die specifiek is ontworpen voor IoT. Het biedt een optimale combinatie van verlengd bereik, energie-efficiëntie, lange batterijduur voor draadloze apparaten, uitstekende penetratie van barrières, grote netwerkcapaciteit, goede beveiliging en Wi-Fi-compatibiliteit.

De EAP112 is ontworpen om de complementaire sterktes van Wi-Fi HaLow en Wi-Fi 6-technologieën te benutten, waardoor uitstekende reikwijdte, dekking, snelheid en betrouwbaarheid wordt geboden. Dit is cruciaal in moderne IoT-projecten, waar de toenemende vraag naar consistente en robuuste draadloze communicatie innovaties in access point en router-platforms stimuleert.

Impact op industriële IoT

Deze technologische ontwikkelingen beloven een aanzienlijke impuls te geven aan het industriële gebruik van IoT. De mogelijkheid om data over lange afstanden te verzenden met minimale energieconsumptie opent nieuwe mogelijkheden voor industriële toepassingen zoals asset tracking en monitoring van infrastructuur. De robuuste en veilige connectiviteit die deze technologieën bieden, is essentieel voor kritieke industriële toepassingen waar betrouwbaarheid en continuïteit van groot belang zijn.

Altijd op de hoogte blijven?