Nieuw rapport identificeert groot enthousiasme voor groene energievoorzieningen

29 februari 2024 redactie AutomationNL

Uit een nieuw rapport en onderzoek naar de energievoorzieningen in de petrochemische en procesindustrie blijkt dat er een overweldigend enthousiasme is voor duurzame praktijken, waarbij bijna alle ondervraagde procesingenieurs aangeven dat ze substantieel meer zouden betalen voor groenere apparatuur.

Voor Aggreko’s meest recente whitepapers, getiteld Process Matters, ondervroegen Aggreko en haar onafhankelijke onderzoekspartner Censuswide 600 ingenieurs uit de Britse, Duitse, Franse, Belgische, Nederlandse en Luxemburgse petrochemische sector over de huidige marktomstandigheden. Ondanks het identificeren van een aantal toekomstige uitdagingen voor de sector, zegt 95% van de respondenten bereid te zijn 25-50% extra te betalen voor groenere energie- en temperatuurbeheersingsoplossingen.

“Deze bevindingen zijn buitengewoon bemoedigend en laten zien dat de sector meer dan bereid is om het sentiment met actie te ondersteunen als het gaat om duurzaamheid”, zegt Jordi Camanyes, PCR Sector Leader – Europe. “Het is goed om te weten dat zelfs in een volatiele sector als de petrochemie en waar de prijzen van grondstoffen stijgen en de energieprijzen blijven fluctueren, de industrie nog steeds oog heeft voor langetermijndruk zoals klimaatverandering."

“Het is daarom buitengewoon bemoedigend dat petrochemische procesingenieurs, ondanks de uitdagingen die de sector kent door de aanscherping van de groene wetgeving, bereid zijn deze uitdaging met beide handen aan te gaan. Gezien dit uitgesproken enthousiasme wordt de druk nu gelegd bij leveranciers om oplossingen te bieden die de ambities van de sector waarmaken.”

De ondervraagden maakten ook hun eisen voor een duurzame toeleveringsketen duidelijk: 94% van de respondenten zegt dat ze verwachtten dat hun leveranciers een robuuste strategie voor milieu- en sociale verantwoordelijkheid heeft. Met deze bevindingen in het achterhoofd moedigt Jordi Camanyes alle stakeholders in de petrochemie aan om de bestaande strategieën voor de aanschaf van energie- en temperatuurbeheersingsapparatuur te herzien om onmiddellijke duurzaamheidswinst te realiseren en tegelijkertijd de prestaties van de productiefaciliteiten te behouden.

“Om de overkoepelende doelstellingen voor het koolstofarm maken te bereiken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat raffinaderijprocessen zo efficiënt mogelijk zijn, moet de bestaande systemen en installaties wellicht worden aangepast”, stelt hij vast.

“Kleine investeringsbudgetten en snel voortschrijdende groene technologieën en wetgeving, inclusief het transitietraject van de Europese Unie voor chemicaliën, maken de business case voor permanente installaties moeilijker. Deze bedrijfsmiddelen kunnen binnenkort achterhaald of niet langer conform wetgeving zijn, waardoor het gebruik van overbruggingsoplossingen voor de korte tot middellange termijn noodzakelijk wordt om de duurzaamheidsambities van petrochemische ingenieurs werkelijkheid te laten worden."

“Ik zou daarom belanghebbenden bij de inkoop van fabrieksapparatuur willen aanmoedigen om onze nieuwe Process Matters-rapporten te lezen en te zien hoe dynamische, modulaire technologieën kunnen helpen. Denk aan Stage V-generatoren en oplossingen voor energieopslag die met behulp van batterijen in bestaande procesomgevingen kunnen worden geïmplementeerd. Dit zal van cruciaal belang zijn om ervoor te zorgen dat processen in petrochemische fabrieken efficiënt en zonder onderbreking kunnen blijven draaien, zelfs in deze voor de sector onrustige tijden.”

Altijd op de hoogte blijven?