In kleinere werkplaatsen waar veel variaties zit in werkzaamheden, vragen automatiseringsoplossingen een steeds hogere mate van flexibiliteit. En omdat de ruimte vaak beperkt is, vereist elke automatiseringsoplossing een compacte footprint. Makino ontwikkelde het DA300 automatiseringspakket speciaal voor kleinere werkplaatsen. Ondanks de compacte afmetingen biedt het DA300 automatiseringspakket de hoogste mate van autonomie met de hoogste prestaties.

De DA300 heeft een sterke positie verworven in de markt van 5-assige verticale bewerking. Zijn unieke dynamiek heeft de productieprestaties van gebruikers verbeterd in markten variërend van lucht- en ruimtevaart tot halfgeleidercomponenten. Makino heeft nu zijn expertise en ervaring die het heeft opgedaan bij het observeren van de DA300 in actie, gebruikt om een versie op maat te ontwerpen voor dit automatiseringspakket.

- Polygoon kegelvormige pallet: Dit eerste type werkpallet in de industrie maximaliseert het ruimtegebruik en kan onderdelen bevatten met een hoogte tot 300 mm en een diameter tot 360 mm met een maximale belading van 60 kg. Dankzij het unieke ontwerp kunnen onderdelen automatisch in het werkgebied worden gepositioneerd met een herhaalbaarheid van minder dan 2 micron.

- Automatisering: Een van de doelmarkten zijn middelgrote productieomgevingen, daarom wordt dit automatiseringspakket geleverd met een magazijn met dubbele ringen dat de gereedschapsvoorbereidingstijd minimaliseert en plaats biedt aan 118 gereedschappen. Voor high-mix productiescenario's maximaliseert een optioneel extern magazijn met maximaal 254 gereedschappen het aantal beschikbare gereedschapstypen. Ondanks een vloeroppervlak van slechts 6 x 3,75 meter biedt dit automatiseringspakket plaats aan maximaal 40 werkpallets. En bij het laden van pallets in de machine zorgen twee wachtstations ervoor dat de tijd voor het wisselen van pallets en het schoonmaken tijdens het wachten wordt geminimaliseerd.

- Software: Omdat geen enkel automatiseringspakket zonder goede software kan, heeft Makino de gebruikersinterface (UI) vereenvoudigd en de functionaliteit van het systeem gemaximaliseerd door de automatiseringsinterface in de vertrouwde Professional 6 besturing te plaatsen. Palletbeheer is nog nooit zo eenvoudig geweest. Dankzij de eenvoudige maar krachtige UI hebben operators toegang tot alle machinefuncties vanaf hetzelfde scherm, bijv. materialen instellen, het plaatsen van verschillende jobs op elke pallet, prioriteiten stellen, dringende aanvragen plaatsen en de productiestatus bewaken en beheren.

- GI breker: De lancering van dit automatiseringspakket komt met een nieuwe functie op de DA300, een GI-breker. Een van de grootste problemen waarmee een machinebediener te maken krijgt, is het handlen van de grote, lange spanen bij gecompliceerde boorbewerkingen. De bestaande cycli om deze spanen te vermijden zorgen voor langere cyclustijden en aanzienlijke slijtage van het gereedschap. Deze nieuwe baanbrekende technologie introduceert microbewegingen in de boorbewerking om de spanen in kleine stukjes te breken - en dat zonder de cyclustijd of de standtijd te beïnvloeden. De GI-breker verbetert de procesbetrouwbaarheid en helpt fabrikanten om beter te slapen als een DA300 's nachts of in het weekend doorwerkt.

- eStabilizer: Deze nieuwe technologie zorgt voor een verbetering van de betrouwbaarheid van de machine. Met behulp van een set sensoren die strategisch rondom de machine zijn geplaatst, wordt de temperatuur op de werkvloer gemeten en worden kleine temperatuurveranderingen gecompenseerd, zodat de nauwkeurigheid van de machine niet wordt beïnvloed. Deze verbetering van de al uitstekende thermische stabiliteit van de DA300 maakt de machine nog betrouwbaarder onder zware omgevingscondities.

Altijd op de hoogte blijven?