Maakindustrie loopt voorop bij cloud-adoptie

19 augustus 2022 redactie AutomationNL Wipro Limited

De Europese maakindustrie loopt voor op andere industriële sectoren als het gaat om cloud-adoptie; 32 procent van de fabrikanten heeft de status van ‘cloud leader’ bereikt. Dit blijkt uit het rapport ‘Redefining Manufacturing for the digital era’ van Wipro. Het rapport laat verder zien dat cloud-gebaseerde technologie de drijvende kracht is achter de snelle zakelijke transformatie in de maakindustrie.

De verschuiving richting de cloud bij in Europa gevestigde fabrikanten is niet gelijkmatig. Bedrijven die zich in de beginfase van cloud-adoptie bevinden (27 procent) lopen achter als het gaat om het sneller op de markt brengen van producten, het effectiever maken van risicobeheer en het vergroten van de aandeelhouderswaarde. Uit het rapport blijkt zelfs dat fabrikanten die voorop lopen in de cloud, bijna dubbel zoveel rendement halen uit hun investeringen in de cloud, met een rendement van 42 procent vergeleken met 24 procent voor ‘beginners’.

 “De pandemie heeft geleid tot een massale adoptie van de cloud, waardoor fabrikanten gebruik kunnen maken van kunstmatige intelligentie, Internet of Things en data management warehousing”, zegt Srinivasaa Hg, Europe Business Head of Integrated Digital Engineering & Application Services bij Wipro. “Nu bedrijven in Europa kampen met een onzeker economisch klimaat, maken ze gebruik van de kracht van cloudtechnologie om de veerkracht van hun activiteiten te vergroten en toekomstige risico's en schokken in de toeleveringsketen beter te beheren.”

Andere resultaten

  • Fabrikanten gebruiken cloud om hun productieprocessen te moderniseren: 40 procent van de Europese fabrikanten heeft dankzij de cloud aanzienlijke vooruitgang geboekt in IT-beheer, productie, planning, inkoop en supply chain-activiteiten; meer dan de helft (56 procent) zegt dat de productiviteit is verbeterd dankzij het gebruik van de cloud.
  • De cloud maakt de productie effectiever. Vier op de vijf fabrikanten zeggen dat de kwaliteitscontrole effectiever verloopt door het centraliseren, standaardiseren en transparant maken van de relevante data. Bijna de helft van de bedrijven verwacht de investeringen in cloud-gebaseerde kwaliteitscontrole in de nabije toekomst te verhogen, wat bijdraagt aan een snellere time-to-market, nieuwe markten en een betere marktpositie.  
  • Het beschermen van investeringen in de cloud en het waarborgen van de veiligheid is een belangrijke prioriteit. Het beschermen van cloud-investeringen biedt een basis voor een betere klantenservice en cyberveiligheid.
  • Een van de grootste voordelen is dat cloud-technologie bijdraagt aan verlaging van de kosten. 49 procent van de fabrikanten heeft geprofiteerd van hogere inkomsten dankzij hun cloud-investeringen. Volgens 61 procent van de ‘cloud leiders’ is het ontwikkelen van cyberbeveiligingsteams en -vaardigheden de belangrijkste stap is die zij nemen om hun cloud-investeringen te beschermen, zodat hun overstap naar de cloud effectief is en vitale activiteiten in de cloud worden veiliggesteld.

Toekomstbestendig

Fabrikanten die in de cloud zitten verwachten dat de technologie zich binnen twee jaar zal uitbreiden naar elk afzonderlijk deel van hun bedrijf. “Dat is geen verrassing”, zegt Hg, “want de voordelen van de cloud gaan verder dan het vergroten van het concurrentievermogen en de productiviteit. Bedrijven die gebruik maken van de cloud kunnen hun inkomsten verhogen, hun reputatie verbeteren en hun ecologische voetafdruk beter beheren. Dit alles zal ongelooflijk belangrijk zijn nu we naar Industrie 5.0 gaan en toekomstbestendige bedrijven creëren."

Wipro ondervroeg 93 C-level executives en key decision-makers in de Europese maakindustrie over hoe cloud-technologie de industrie helpt zich voor te bereiden op hun toekomst. De bedrijven zijn gevestigd in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het rapport is te downloaden van de website van Wipro Limited.

Altijd op de hoogte blijven?