De Nederlandse startup LiveDrop heeft een oplossing geïntroduceerd om in productieomgevingen waar draadloze communicatie door interferentie vaak erg lastig is toch op eenvoudige wijze foto's en documenten uit te wisselen. 

Met LiveDrop Paperless Share hoeven organisaties enkel een speciale LiveDrop printerdriver te installeren waarmee ze direct een LiveDrop code kunnen genereren. In plaats van het bestand te printen wordt er aan de ontvanger een bewegende LiveDrop-code getoond die alle data van het te delen bestand bevat. Ontvangers kunnen deze code met hun telefoon scannen om toegang te krijgen tot het bestand. De code werkt ook cross platform - dus tussen Apple-, Google- en bijvoorbeeld Windows-gebruikers. Hierdoor kan informatie worden uitgewisseld, ook als er geen online-verbindingen beschikbaar of mogelijk zijn.  

Deze manier van werken is onder andere interessant voor productieomgevingen waar door de aanwezigheid van bijvoorbeeld veel startende en stoppende motoren sprake is van veel ruis en interferentie die traditionele draadloze communicatie en gegevensuitwisseling moeilijk maakt. Patrick Moreu, CEO van LiveDrop, vertelde tijdens de Hannover Messe: "Door het elimineren van de noodzaak voor papier, online verbindingen en het gebruik van kwetsbare digitale systemen, zetten we een grote stap vooruit in het beschermen van bedrijfsgegevens en het vereenvoudigen van processen."

Deze uitwisseling van bestanden - documenten, foto's en video's - vindt geheel offline plaats, zonder gebruik te maken van communicatieprotocollen als Bluetooth, WiFi, 5G of NFC. Daarnaast is er geen digitale handshake nodig tussen verzender en ontvanger, waardoor een overdracht met LiveDrop Paperless Share foutloos en sneller werkt dan bijvoorbeeld Bluetooth. Ook is er volgens het bedrijf geen risico dat de verzender malware ontvangt.

Met een huidige transmissiesnelheid van 500 Kbps, die in de nabije toekomst naar verwachting zal stijgen naar 1,0 Mbps, maakt LiveDrop het mogelijk om alle soorten bestanden te delen, die direct vanaf een Windows computer verstuurd worden en als PDF-bestand ontvangen kunnen worden. Voor onderhoudsmonteurs of operators is het hierdoor heel makkelijk om bijvoorbeeld een foto van een probleem bij een machine te maken en direct door te geven aan een collega of bijvoorbeeld in een onderhoudssysteem in te voeren. Ook kan heel gemakkelijk uit een Windows-systeem bijvoorbeeld een schema worden overgebracht naar de smartphone van de monteur voor gebruik bij onderhoud of reparatie.

 

Altijd op de hoogte blijven?