Het kabinet reserveert € 352 miljoen voor het groeifondsvoorstel 'Investeren in het talent van de toekomst'. Dit programma moet ervoor zorgen dat alle leerlingen in het primair onderwijs en op vmbo, havo en vwo in aanraking komen met techniek en technologie en dat álle leerlingen hun talenten voor technologie kunnen ontdekken. 

Er is een groot tekort aan talent op het gebied van bèta-techniek op de arbeidsmarkt. Dit tekort is van directe invloed op veel urgente maatschappelijke verschuivingen. Bovendien is ook voor andere voorstellen binnen het Nationaal Groeifonds is bèta-technisch talent nodig om de beoogde impact te realiseren.

Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst!' heeft als doel om alle kinderen en jongeren in de leeftijdsfase van het primair en voortgezet onderwijs in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT. Hiermee krijgt elke leerling een kans om talenten te ontplooien en om volwaardig deel te nemen aan onze maatschappij, die in alle facetten steeds meer technologisch en digitaal wordt. De verbinding met de praktijk en met de maatschappelijke context (zoals klimaat/duurzaamheid) wordt steeds gelegd. 

Hogere instroom in technische studies

Het project moet ervoor zorgen dat álle jongeren meer affiniteit met, kennis van en vakvaardigheden in technologie krijgen. Verder zal het aantal leerlingen toenemen dat voor natuurprofielen kiest in havo en vwo. Als gevolg hiervan verwacht het kabinet een hogere instroom in technische en bèta opleidingen.

Op den duur moet het project leiden tot:

  • een algemene productiviteitsverhoging door versterking van praktische (technische en digitale) vaardigheden;
  • een verschuiving naar beroepen met een gemiddeld hogere toegevoegde waarde per persoon;
  • minder knelpunten in de arbeidsmarkt voor technische beroepen;
  • een versnelling van de energietransitie;
  • een verlichting van het lerarentekort;
  • het verhogen van de inclusiviteit en kansengelijkheid.

Platform Talent voor Technologie

Het project is ingediend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenspraak met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het Platform Talent voor Technologie is aangewezen als penvoerder van het project.  Er is al veel werk verzet op het gebied van techniekpromotie en het koesteren en verzilveren van technisch talent. In het project wordt voortgebouwd op de inzet van een brede coalitie van scholen, bedrijven, sociale partners, overheidsorganisaties en buitenschoolse leeromgevingen. 

Kabinet pakt handdoek op

Techniekfederatie FME juicht het project - en de beslissing om een substantieel bedrag voor techniekpromotie te reserveren - enorm toe. Hanneke Ackerman, programmamanager Arbeidsmarkt & Onderwijs bij FME "We zijn ontzettend blij met deze uitkomst en bedanken Platform Talent voor Technologie voor hun goede werk! FME lobbyt al jaren voor meer geld en een gecoördineerde aanpak voor techniekpromotie in het primair en voortgezet onderwijs. Het feit dat deze reservering gemaakt is toont aan dat het kabinet de handschoen eindelijk oppakt. We gaan ons de komende tijd sterk inzetten om de reservering eind van dit jaar om te zetten naar een definitieve toekenning en hebben er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

 

Altijd op de hoogte blijven?