Intel tekent overeenkomst met Siemens voor digitalisering van productiefaciliteiten met digital twin-technologie

7 december 2023 redactie AutomationNL

Intel heeft een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Siemens voor de samenwerking aan de digitalisering van haar waferfabrieken met behulp van digital twin-technologie. Deze samenwerking markeert een belangrijke stap in de evolutie van fabrieksoperaties én cybersecurity.

De MoU identificeert cruciale samenwerkingsgebieden en verkent diverse initiatieven, waaronder het optimaliseren van energiebeheer en het aanpakken van de CO2-foorprint over de gehele waardeketen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van digital twins van complexe, kapitaalintensieve productiefaciliteiten om gestandaardiseerde oplossingen te ontwikkelen, waarbij elke procent aan efficiëntieverbetering belangrijk is. Zo gebruikt chip- men elektronicafabrikant STMicroelectronics al digital twins van haar apparatuur en de complete fabriek in Crolles, Frankrijk, om de prestaties van de productiefaciliteiten te monitoren en te optimaliseren.

De samenwerking tussen Siemens en Intel zal ook onderzoeken hoe het energieverbruik van de fabrieken geminimaliseerd kan worden door geavanceerde modellering van natuurlijke hulpbronnen en milieuvoetafdrukken. Intel zal samen met Siemens modellen ontwikkelen voor zowel producten aas complete toeleveringsketens om op data gebaseerde inzichten te verkrijgen en te helpen bij het versnellen van vooruitgang in het verminderen van de footprint. Siemens heeft reeds samengewerkt met meerdere batterijfabrikanten om digital twins te ontwikkelen voor het optimaliseren en verduurzamen van het productieproces en voegt regelmatig AI-optimalisatietools toe aan zijn Xcelerator-softwareplatform.

Deze samenwerking tussen Intel en Siemens belooft een interessante impuls te geven aan de digitale transformatie van de halfgeleiderindustrie, waarbij de nadruk ligt op efficiëntie, duurzaamheid en veerkracht van de toeleveringsketen. De modellen die hierbij worden ontwikkeld ten aanzien van het verminderen van het energiegebruik, het verlagen van de impact van productiefaciliteiten op het milieu en het verminderen van productiekosten zullen ook aan andere industriële sectoren ten goede komen.  

Altijd op de hoogte blijven?