Innatera, een spin-off van de Technische Universiteit Delft en ontwikkelaar van ultra-energiezuinige controllers voor kunstmatige intelligentie, heeft op de Consumer Electronics Show (CES) 2024 zijn Spiking Neural Processor T1 gelanceerd. Deze neuromorfe microcontroller belooft een significante vooruitgang in de verwerking van sensorgegevens voor industriële toepassingen te bieden.

Op CES 2024 demonstreerde Innatera de Spiking Neural Processor T1 met live voorbeelden. Vergeleken met traditionele CPU's, DSP's en gangbare AI-versnellers, biedt de Spiking Neural Processor tot 500 keer meer energiebesparing en een 100 keer snellere reactietijd voor een breed scala aan toepassingen. Door deze verwerking dicht bij de sensor te brengen, kan de T1 ruwe data efficiënt en met minimaal energieverbruik verwerken.

De T1, een system-on-chip, is ontworpen voor verwerking van sensorgegevens 'aan de edge' en IoT-apparaten. De T1 onderscheidt zich door zijn energiezuinige, op 'events' gebaseerde verwerkingsmogelijkheden, wat ideaal is voor always-on sensor-toepassingen. Het combineert een RISC V-processor met ondersteuning voor traditionele CNN-modellen, waardoor het een krachtige en veelzijdige tool is voor op AI-gebaseerde algoritmes op sensordata.

Innatera introduceert ook de "Talamo" software development kit (SDK) voor de Spiking Neural Processor. Deze SDK is geïntegreerd met het PyTorch machine learning framework en biedt een platform voor AI-modelontwikkeling en -training. Met Talamo kunnen ontwikkelaars efficiënt modellen ontwikkelen voor de Spiking Neural Processor, ondersteund door een uitgebreide set functies en vooraf geconfigureerde modellen.

 

Altijd op de hoogte blijven?