Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van Cloudflare. Bedrijven in de industrie worden steeds vaker het doelwit van geavanceerde phishingaanvallen, waarbij cybercriminelen zich voordoen als vertrouwde entiteiten om toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsinformatie. De afgelopen maanden is een alarmerende stijging van dergelijke aanvallen waargenomen, en experts waarschuwen nu voor de ernstige gevolgen voor zowel de veiligheid als de financiën van deze bedrijven.

Onafhankelijk van de grootte, branche of sector van een organisatie, laat het  2023 Phishing Threats Report-rapport zien dat criminelen die gebruik maken van phishing-campagnes twee hoofddoelstellingen hebben. Allereerst willen ze authenticiteit en legitimiteit in de ogen van het slachtoffer realiseren. Daarna is hun doelstelling slachtoffers te overtuigen om ergens aan deel te nemen, of op te klikken. De schade die hierdoor ontstaat is wereldwijd inmiddels opgelopen tot meer dan 50 miljard dollar per jaar, zo hebben de onderzoekers vastgesteld.

Phishing is een vorm van cyberaanval waarbij oplichters valse emails, berichten of websites gebruiken om zich voor te doen als legitieme organisaties, leveranciers of zelfs collega's. De bedrijven in de industrie zijn vaak kwetsbaar voor dergelijke aanvallen vanwege hun waardevolle gegevens en hun complexe netwerken en relatief oude software.

Een typische phishingaanval begint met een ogenschijnlijk onschuldige email die een medewerker verleidt om op een kwaadaardige link te klikken of vertrouwelijke informatie vrij te geven. Zodra een cybercrimineel toegang heeft tot het bedrijfsnetwerk, kunnen ze gevoelige gegevens stelen, financiële fraude plegen of zelfs de operationele systemen verstoren.

Deskundigen benadrukken dat het voorkomen van phishingaanvallen cruciaal is om de integriteit van bedrijfsinformatie en activiteiten te waarborgen. Een combinatie van technologische maatregelen, zoals firewall-systemen en emailfiltering, en educatie van medewerkers is van vitaal belang. Medewerkers moeten getraind worden om verdachte e-mails te herkennen, geen persoonlijke of bedrijfsinformatie vrij te geven zonder verificatie, en altijd de afzender van een e-mail te verifiëren voordat ze actie ondernemen, valt te lezen in het rapport.

Daarnaast is het belangrijk dat bedrijven een strikt beleid voor wachtwoordbeheer hanteren en regelmatig software-updates uitvoeren om zwakke punten in de beveiliging te dichten. Het opzetten van multi-factor authenticatie voor toegang tot gevoelige systemen kan ook aanzienlijk helpen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven?