Na zes decennia komt er per 1 oktober een definitief einde aan de gaswinning in Groningen. Het kabinet heeft besloten dat de resterende vijf productielocaties hun activiteiten zullen stopzetten. Het einde van het Groningengas-tijdperk markeert het begin van een nieuwe fase in de Nederlandse energiegeschiedenis.

Staatssecretaris Vijlbrief spreekt van een belangrijk keerpunt, na decennia van exploitatie en de gevolgen die deze exploitatie heeft gehad voor de bewoners van Groningen. De problemen van de Groningers zijn helaas nog niet volledig opgelost en aardbevingen zullen naar verwachting nog jaren aanhouden. Echter, vanaf oktober wordt de bron van deze problemen verzegeld.”

Stikstoffabriek in Zuidbroek

Het was essentieel om de stikstoffabriek in Zuidbroek operationeel te krijgen voordat de gaswinning kon worden stopgezet. Gasunie Transport Services heeft aangekondigd dat de fabriek op 1 oktober 2023 volledig operationeel zal zijn. De stikstoffabriek maakt het mogelijk om H-gas, dat wereldwijd voorkomt, om te zetten in L-gas, een variant vergelijkbaar met het Groningengas. Andere belangrijke stappen zijn ook met succes genomen, waaronder de ombouw van de gasopslag in Grijpskerk voor L-gas en het afbouwen van de export van L-gas naar het buitenland.

Onzekere internationale situatie

Gezien de onzekere internationale situatie blijft er tijdens het komende gasjaar een mogelijkheid om in zeer uitzonderlijke omstandigheden gas te winnen van de elf nog bestaande productielocaties. Het zou gaan om tijdelijke activering tot het waakvlamniveau in geval van extreme koude. Zo kan snel gereageerd worden als bijvoorbeeld een gasopslag uitvalt in dergelijke omstandigheden. Het uitvallen van een gasopslag bij extreme koude kan namelijk een noodsituatie veroorzaken met een tijdelijk gastekort tot gevolg.

Volledige sluiting in 2024

Vanaf 1 oktober 2024 worden de laatste elf productielocaties definitief gesloten, een maatregel die wettelijk wordt vastgelegd. Tegen maart of april 2024 zal duidelijk worden hoeveel gas er na de winter nog in de opslagplaatsen is, hoe de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek functioneert en in welke mate er minder vraag naar gas is door bijvoorbeeld energiebesparing. Tegen die tijd zullen we ook meer inzicht hebben in de geopolitieke ontwikkelingen en de toename van het LNG-aanbod. Deze ontwikkelingen zijn van invloed op de beslissingen die genomen worden in de aanloop naar de definitieve sluiting van het Groningenveld op 1 oktober 2024.

Weg vrij voor duurzame energiebronnen

Hoewel de beëindiging van de gaswinning in Groningen een aanzienlijke verandering betekent voor de energiesector in Nederland, biedt het ook nieuwe mogelijkheden voor een duurzamere toekomst. Met de sluiting van de laatste gasproductielocaties is de weg vrij voor alternatieve, duurzamere energiebronnen en technologie.

Al met al is er een gevoel van optimisme over de toekomst van de energievoorziening in Nederland. De gaswinning in Groningen heeft decennialang een dominante rol gespeeld in de energievoorziening. De sluiting van de productielocaties is een duidelijk signaal dat Nederland klaar is voor een nieuwe, duurzamere weg vooruit. Het einde van het Groningengas-tijdperk markeert het begin van een nieuwe fase in de Nederlandse energiegeschiedenis.

Altijd op de hoogte blijven?