Contactloze bewegingssensor SICK verder ontwikkeld

20 september 2022 redactie AutomationNL Sick BV

In 2020 lanceerde SICK een bewegingssensor met een contactloze werking: zonder meetwiel, markering of schaalaanduiding bepaalt hij de lengte, positie en snelheid van tal van objecten en oppervlakken. De SPEETEC® is verder doorontwikkeld.

Naast de UL- en UKCA-certificering zijn er ook enkele optimalisaties op het terrein van de nauwkeurigheid en kalibratiefrequentie. Daarnaast is er nu een variant met parametriserings- en diagnosemogelijkheden.

De contactloze bewegingssensor is uitermate geschikt voor toepassingen bij kwetsbare, zachte en zeer gladde objecten en oppervlakken. Denk bijvoorbeeld aan materialen op de rol of losse items van papier, plastic, metaal, hout of textiel. Omdat de sensor contactloos werkt, raakt deze niet beschadigd. De sensor werkt kleuronafhankelijk en slippen is er niet bij. De contactloze werking levert grote voordelen op. Zo is er nauwelijks sprake van slijtage en onderhoud.

Nieuwe mogelijkheden

  • Door de gebruiker te configureren elektrische interface, resolutie en/of bewegingsrichting
  • Toepassingsgerichte diagnostiek: snelheid, retroreflectiefouten, verloren-snelheidswaarden en signaal-ruisverhouding inclusief grafieken
  • Sensordiagnose: aantal bedrijfsuren en temperatuurbewaking
  • UL-(cUS) en UKCA-gecertificeerd
  • Door de gebruiker te configureren logische functies ‘incrementale uitgangsdemping’ en ‘digitale uitgang actief na bepaalde lengte’

Kerninformatie

De SPEETEC® is een bewegingssensor die geheel contactloos snelheid, lengte en positie meet. De sensor is breed inzetbaar voor tal van toepassingen zoals kwaliteitscontroles. De sensor kan overweg met tal van materialen, oppervlakken en kleuren. Contactloos meten voorkomt beschadiging en vervuiling van te meten oppervlakken. De SPEETEC® is een optische sensor met klasse 1-laser; er is geen extra laserbescherming nodig. De sensor heeft een snelheidsbereik tot 10 m/s en biedt een hoge meetnauwkeurigheid en reproduceerbaarheid, ook in start-stopbedrijf en bij korte meetlengtes. De sensor heeft een robuust design, is compact in afmetingen en laag in gewicht en is eenvoudig te monteren en in gebruik te nemen.

Zie de website van SICK voor meer informatie.

Altijd op de hoogte blijven?