Battery competence cluster biedt overzicht testfaciliteiten

18 juli 2023 redactie AutomationNL BCC-NL

De toename in onderzoek en ontwikkeling van batterijen in Nederland zorgt voor een stijgende behoefte om batterijen te testen en certificeren. Het Battery Competence Cluster biedt inzicht in de bestaande testfaciliteiten.

Met name op het gebied van batterij-ontwikkeling voor zware voer- en vaartuigen (zoals bussen, vrachtwagens en schepen) en stationaire opslag heeft Nederland grote ambities. Het Battery Competence Cluster–NL (BCC-nl) heeft daarom een platform opgezet om inzicht en overzicht te bieden van de verschillende, aanwezige, open testfaciliteiten in Nederland.

Platform voor overzicht

Door een overzicht te creëren kunnen bedrijven zien waar ze hun producten en systemen kunnen testen. Partijen worden op deze manier sneller aan elkaar verbonden en zo kan er beter in de test- en certificeringsbehoefte voldaan voorzien. Op het platform zijn testfaciliteiten en kennis rondom batterijmaterialen, batterijsystemen en recycling te vinden, voor zwaar vervoer, non-road toepassingen, vaartuigen en stationaire opslag. Ook zie je op het platform welke soorten testen bij welke testfaciliteiten afgenomen kunnen worden.  

Batterij ecosysteem

Het overzicht is een resultaat van een eerste onderzoek dat met name de partners TNO en ELEO binnen het BCC-NL hebben getrokken. Ronald van den Putte, business development manager bij TNO: “Het BCC-NL is een kennisplatform voor de ontwikkeling van het batterij ecosysteem. Door de testfaciliteiten in kaart te brengen, creëren we waarde voor veel partijen in het ecosysteem.” 

In een vervolgonderzoek wordt er gekeken hoe commerciële bedrijven en kennisinstellingen hun testfaciliteiten kunnen delen met externen om zo een interessante propositie te bieden aan bedrijven en klanten in de batterijwaardeketen. Vragen die centraal staan zijn bijvoorbeeld: wat is de marktbehoefte om testfaciliteiten te delen? Wat zijn de mogelijke kostenstructuren voor het delen van testfaciliteiten tussen marktpartijen? En ook: hoe kunnen testfaciliteiten op elkaar worden afgestemd? 

Vier thematische pijlers

Het Battery Competence Cluster-NL bestaat uit vier thematische pijlers:

  1. Second use, materialen en recycling. Het opstellen van een gezamenlijk aanpak moet ervoor zorgen dat bestaande recycling processen worden verbeterd en nieuwe metallurgische verwerkingsprocessen worden opgezet.
  2. Duurzame batterijcomponenten en productieprocessen. BCC-NL richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe generatie batterijmaterialen en -cellen. Daarnaast op het ontwikkelen en testen van productieprocessen die de productie van nieuwe materialen op grote schaal mogelijk maakt.
  3. Batterijsystemen voor heavy-duty mobiliteit. Naast het ontwerpen, testen en ontwikkelen van innovatieve en circulaire batterijmodules en -pakketten gaat het om kennisontwikkeling op het gebied van seriematig en geautomatiseerd produceren van batterijmodules en -pakketten.
  4. Batterijsystemen voor een duurzame energievoorziening. Naast het ontwerpen, testen en ontwikkelen van innovatieve en circulaire bulkbatterijen gaat het om kennisontwikkeling bij het toepassen van bestaande technologie en de nieuwe generatie bulktechnologie en de aansturing ervan in het stroomnet.

Meer informatie op de website van BCC-NL.

Altijd op de hoogte blijven?