Barometer toont stijgende inkoopprijzen en energielasten

19 augustus 2022 redactie AutomationNL Leister Group

Brancheorganisatie voor industriële elektronica FHI voert voor haar leden elk kwartaal de FHI Economische Barometer uit. De barometer geeft een beeld van economische verwachtingen in de verschillende branchesegmenten voor omzet, bedrijfsresultaat, kansen en belemmeringen. De afgelopen maanden werd zichtbaar hoe techniekbedrijven steeds meer de gevolgen voelen van de verstoring van de hele productieketen.

De resultaten van het tweede kwartaal laten zien dat steeds meer bedrijven problemen ervaren op het gebied van stijgende inkoopprijzen en energieprijzen. Overall genomen is het percentage bedrijven dat problemen heeft – of problemen voorziet – hoger dan in het eerste kwartaal. Dit sluit aan bij de berichten in de actualiteit.

Bedrijven uit de branchesegmenten industriële en laboratorium technologie beoordelen de orderpositie van het tweede kwartaal vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar als minder goed. Industriële automatisering laat een vergelijkbaar resultaat zijn als in het eerste kwartaal. De branche medische technologie oordeelt positiever over hun orderpositie.

Omzetverwachting

Op de vraag hoe de totale omzet het afgelopen kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was, is het aantal respondenten met ‘beter’ in alle branches gedaald. Branche breed is tegelijkertijd een stijging te zien in het aantal bedrijven dat hun omzet gelijk zag blijven als een jaar eerder. De groep bedrijven die minder omzet hebben gehad ten opzichte van vorig jaar is stabiel gebleven. Als je kijkt naar de verwachting van de omzetontwikkeling dan is er een daling te bespeuren bij de bedrijven die voorzien dat hun omzet beter zal worden dan een jaar geleden.

Bij de vraag naar de problemen die bedrijven hebben of voorzien die het bedrijfsresultaat negatief beïnvloeden, valt op dat er meer bedrijven zijn die een afname zien van hun liquiditeitspositie. Het aantal bedrijven dat een tekort heeft aan personeel is gestegen tot 50 procent.

Alle resultaten van het tweede kwartaal en eerder zijn te vinden in Economische barometer | FHI, federatie van technologiebranches. 

Geen nieuws meer missen van AutomationNL? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang elke week het laatste nieuws over industriële automatisering.

Inschrijven Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?