De AVNU Alliance streeft ernaar om de ontwikkeling van industriële time-sensitive netwerken een impuls te geven. Dit werd duidelijk tijdens de recente Hannover Messe, waar verschillende leden van de alliantie aanwezig waren en de noodzaak van time-sensitive netwerken benadrukten, evenals de inspanningen die AVNU verricht om tot industriële afspraken te komen om dit soort connectiviteit mogelijk te maken.

Tegenwoordig is alles met elkaar verbonden en is de beschikbaarheid van real-time data essentieel, zeker in Industry 4.0-oplossingen. Daarom stelt AVNU Alliance zich ten doel om real-time netwerken te vereenvoudigen en te garanderen dat kritieke data op tijd aankomt. De organisatie maakt het mogelijk om time-sensitive netwerkconvergentie te realiseren, vrij van de beperkingen van geïsoleerde netwerken, om zo innovatie op het gebied van netwerken te maximaliseren en interoperabiliteit en functionaliteit te waarborgen voor toekomstige toepassingen en systeembehoeften. 

Voor veel industriële besturingsapplicaties in time-sensitieve connectiviteit cruciaal. Deze applicaties vereisen immers consistente gegevenslevering van sensoren naar controllers en actuatoren, en het is cruciaal dat deze gegevens deterministisch zijn. Time Sensitive Networking (TSN) is één manier om ervoor te zorgen dat dit besturingsdataverkeer wordt geprioriteerd en op tijd wordt afgeleverd door bandbreedte in de netwerkinfrastructuur te beveiligen, terwijl tegelijkertijd niet-kritieke vormen van dataverkeer op hetzelfde netwerk kunnen worden ondergebracht.

Industriële leveranciers, IT-leveranciers en siliciumleveranciers werken samen in IEEE 802 en Avnu om updates voor standaard Ethernet te creëren die zullen voorzien in efficiënt beheer en controle, samenvoeging van verkeer met gemengde prioriteitsniveau en beveiligingsverbeteringen in lijn met IT-standaarden.

Deze verbeteringen zullen een enkel netwerk in staat stellen om betrouwbare multi-kHz closed-loop control en dynamisch onbeheerd standaard Ethernet verkeer te ondersteunen. TSN maakt de convergentie van netwerken en systemen mogelijk die voorheen gescheiden werden gehouden vanwege operationele integriteit, realtime prestaties, veiligheid of beveiligingsredenen. Het doorbreken van communicatiebarrières tussen kritieke en niet-kritieke systemen is een fundamenteel concept van IIoT en Industry 4.0. Omdat TSN deel uitmaakt van standaard Ethernet, kunnen besturingsnetwerken profiteren van best practices voor beveiliging die al tientallen jaren zijn ontwikkeld in Ethernet. TSN voegt ook flexibele verkeers "policing" functies toe, die extra bescherming bieden tegen verkeersstormen en andere vormen van aanval.

Om deze ontwikkelingen verder te versnellen, opent de AVNU Alliance haar organisatie nu ook voor universiteiten en onderzoeksinstellingen. Dankzij een nieuw lidmaatschapsniveau kunnen onderzoeks- en academische instellingen nu actief bijdragen aan de ontwikkeling van het Time Sensitive Networking (TSN) ecosysteem.

Altijd op de hoogte blijven?