Amerikaanse overheid werkt aan nieuwe op AI & manufacturing gericht onderzoeksinstituut

14 maart 2024 redactie AutomationNL

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST), onderdeel van het Ministerie van Handel, heeft plannen aangekondigd om een open competitie te lanceren voor een nieuw instituut binnen Manufacturing USA, dat zich zal richten op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om de veerkracht van de Amerikaanse productiesector te verbeteren. Er wordt verwacht dat er over een periode van vijf jaar 70 miljoen dollar aan federale middelen zal worden geïnvesteerd in dit nieuwe instituut, met een gelijke of grotere bijdrage vanuit private en andere niet-federale financieringsbronnen.

Gina Raimondo, de Amerikaanse minister van Handel, benadrukte hoe AI productiviteit en menselijke capaciteiten kan versnellen, hoe het de productiesector kan stimuleren, en het concurrentievermogen van het land op de wereldmarkt kan vergroten. Dit nieuwe, op AI-gerichte instituut van Manufacturing USA zal voortbouwen op het uitgebreide werk van de Biden-Harris-administratie om de Amerikaanse productie te revitaliseren en te investeren in innovatie.

NIST heeft een zogeheten ‘kennisgeving van intentie’ gepubliceerd om potentiële aanvragers tijd te geven om betekenisvolle samenwerkingen op te zetten tussen de industrie, het academische veld, federale laboratoria en overheidsinstellingen op staats- en lokaal niveau.

Laurie E. Locascio, de onderminister van Handel, verklaarde dat fabrikanten die AI slim inzetten om operationele prestaties te verbeteren en toeleveringsketens te versterken, productiever en veerkrachtiger zullen zijn. Het nieuwe instituut zal zich richten op het uitvoeren van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, het opzetten van sectorale partnerschappen onder leiding van werkgevers om trainingsbronnen te ontwikkelen, en het creëren van trajecten voor de geschoolde arbeidskracht die nodig is om innovatie in de industriële praktijk te brengen.

Manufacturing USA is een Amerikaans netwerk van instituten dat mensen, ideeën en technologie samenbrengt om geavanceerde productie-uitdagingen aan te gaan. Het nieuwe AI-instituut zal zich aansluiten bij dit netwerk en zal zich concentreren op het ondersteunen van de productieve veerkracht door het versnellen van de adoptie van nieuwe technologieën, het uitvoeren van predictief onderhoud, het optimaliseren van productieprocessen en werkkapitaal, en het voorspellen en mitigeren van risico's van verstoringen in de toeleveringsketen.

Dit initiatief voor een AI-instituut binnen Manufacturing USA staat overigens los van geplande oproepen voor een CHIPS Manufacturing USA Digital Twin-instituut en van NIST's U.S. AI Safety Institute (AISI).

Altijd op de hoogte blijven?