In februari organiseerde Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE World 2024 in Dallas, voor zo'n  vijfduizend ontwerpers, engineers en hun managers en vele duizenden die de livestream volgden. Het was de 25ste editie van een event dat voorheen SOLIDWORKS World heette. Dit jaar was vooral te zien wat ontwerpers en engineers kunnen bereiken als ze hun verbeelding en creativiteit inzetten voor het bedenken en ontwikkelen van duurzame innovaties, steeds vaker ondersteund door generatieve AI. 

Integratie modelleren, simuleren en AI

Hoewel Bernard Charlès, Executive Chairman van Dassault Systèmes, zijn CEO-rol heeft overgedragen aan Pascal Daloz, deelde hij in Dallas als eerste spreker weer zijn visie over belangrijke mondiale trends. In ruim veertig jaar heeft Dassault Systèmes 3D-ontwerpen en samenwerken in virtuele werelden voor iedereen eenvoudiger toegankelijk en toepasbaar gemaakt. Met als gevolg veel kortere innovatiecycli in vrijwel elke markt. Vooruitkijkend benadrukte Charlès het belang van lifecyclemanagement voor een duurzame toekomst, inclusief het hergebruik van zoveel mogelijk materialen en onderdelen. Daarvoor is de integratie van modelleren en simuleren belangrijk, tegenwoordig ondersteund door generatieve AI en data science. "In de komende 25 jaar draait het om de integratie van modelleren, simuleren en AI voor het creëren van virtuele tweelingen in virtuele werelden, waarin ontwerpers innovaties kunnen creëren gebruikmakend van een gigantisch erfgoed", aldus Charlès.     

AI wordt productiviteitsbooster

Tijdens een plenaire R&D-sessie ging SOLIDWORKS CEO Manish Kumar dieper in op de toegevoegde waarde van AI. SOLIDWORKS bevat tegenwoordig duizenden functies, gegroepeerd in menu's en tabs. Om het gebruik daarvan voor het modelleren en simuleren van innovaties te vereenvoudigen komt er een soort AI-aangedreven assistent, door Kumar 'self driving mode' genoemd. Zoals assistentie bij het vertalen van een inspirerende foto naar de eerste schets en een conceptmodel in de ideefase en het genereren van tekeningen, rekening houdend met de bijbehorende standaarden en productie-eisen, tijdens de engineeringfase. Maar ook het voorstellen van nieuwe ideeën, gebaseerd op alle beschikbare kennis uit het verleden. Dat bespaart ontwerpers en engineers veel kostbare tijd, terwijl ze toch zelf de regie behouden. AI wordt de komende jaren een productiviteitsbooster, waardoor ontwerpers en engineers zich meer kunnen focussen op hun creativiteit en onderscheidende innovatie.  

Uitbreiding samenwerking Cadence en Dassault Systèmes

Een andere ontwikkeling die ontwerpers en engineers gaat helpen de time-to-market van innovaties te versnellen is de intensievere samenwerking tussen Cadence en Dassault Systèmes. Beide bedrijven maakten in Dallas bekend dat de AI-aangestuurde Cadence OrCAD X en Allegro X oplossingen worden geïntegreerd met het 3DEXPERIENCE Works-portfolio, voor bestaande en toekomstige gebruikers van SOLIDWORKS. Deze cloudgebaseerde integratie komt in het tweede kwartaal beschikbaar en biedt gezamenlijke klanten een intuïtief te gebruiken complete oplossing voor het ontwikkelen van PCB's en mechatronische systemen. Het biedt elektrische en werktuigbouwkundige engineers veel eenvoudigere mogelijkheden om samen mechatronische systemen te ontwikkelen en daarbij te optimaliseren naar prestaties, betrouwbaarheid, maakbaarheid en kosten. Met als gevolg dat de doorlooptijd van een ontwerpfase tot wel 5 keer te verkorten is.

3D-toekomststrategie Flowserve

Tijdens 3DEXPERIENCE World 2024 deelden zoals elk jaar ook veel klanten de ervaringen met SOLIDWORKS-applicaties. Een voorbeeld daarvan is Flowserve, al zo'n 230 jaar een wereldwijde producent en leverancier van flow control systems voor het verplaatsen van vloeistoffen in de olie en gas, energie, water en afvalwater, en chemische industrieën. Dit bedrijf heeft een 3D-toekomststrategie, gebaseerd op diversiteit, decarbonisatie en digitalisering. Als onderdeel van digitalisering heeft Flowserve enkele jaren geleden besloten om voor het ontwerpen en engineeren met 'virtual twins' te gaan werken, gebaseerd op SOLIDWORKS. Flowserve ziet interessante groeikansen in relatie tot de energietransitie, zoals de zeer hoge temperatuur toepassingen van geconcentreerde zonne-energie en gesmolten zout als warmtetransportmiddel. Maar ook zeer lage temperatuur toepassingen met vloeibaar waterstof. Voor beide ontwikkelingen zijn hoge kwaliteit pompen, kleppen en regelsystemen nodig.

Viscon Group

Een andere klant die hun ervaringen in Dallas deelde, was de Viscon Group uit 's-Gravendeel. Dit bedrijf  levert software, machines en systemen waarmee agro- en voedingsmiddelenbedrijven gezond vers voedsel, bloemen en planten kunnen produceren en distribueren. Business Information Manager Tom van Gilst vertelde hoe ze met software op het 3DEXPERIENCE platform de samenwerking, processen en het informatiegebruik in de hele waardeketen aan het verbeteren zijn. Onder andere met de plant layout design app, om vanaf het verkoopproces de ontwikkeling van productielijnen te versnellen. Vooral de transformatie van werken met 2D CAD-tekeningen naar gedetailleerde 3D-modellen en lay-outs in SOLIDWORKS heeft Viscon enorm geholpen om haar productiemachines en conveyorsystemen sneller en met minder fouten te ontwikkelen. De komende tijd gaan ze met realtime simulaties de performance van hun productielijnen en transportsystemen in samenwerking met klanten nog verder optimaliseren.

Luchtschepen van FloFleet

Tenslotte maakte FloFleet in Dallas bekend dat ze milieumonitoring en reddingsoperaties gaan verduurzamen met zelfvliegende elektrische luchtschepen, als alternatief voor drones, helikopters en vliegtuigen. Daartoe is het bedrijf onlangs toegetreden tot het SOLIDWORKS for Startups-programma van Dassault Systèmes, wat hen toegang geeft tot een uitgebreid applicatieportfolio op het 3DEXPERIENCE-platform voor kleine en middelgrote bedrijven. De innovatie van FloFleet levert een 100% reductie van de CO2-uitstoot op in vergelijking met de luchtvaartuigen die momenteel voor soortgelijke operaties worden ingezet. Tevens maken de luchtschepen van FloFleet het mogelijk om de operationele kosten voor luchtmonitoring en andere overvliegtoepassingen flink te verlagen. Dankzij de eenvoud en snelheid van modelleren en simuleren in een virtuele samenwerkingsomgeving kon FloFleet haar luchtschipontwerp in een veel kortere tijd optimaliseren en zelfs het energieverbruik van zijn IT-voorzieningen substantieel verlagen. 

Altijd op de hoogte blijven?