De Europese maakindustrie is al zo’n tien jaar onderweg naar Industrie 4.0, of Smart Industry. Hoewel veel bedrijven het afgelopen decennium al flinke stappen hebben gezet onderweg naar de digitale transformatie, blijft de diversiteit aan fysieke verbindingen tussen alle machinebesturingen, sensoren en automatiseringsoplossingen een uitdaging. Infrastructuurleverancier Panduit is ervan overtuigd dat Single Pair Ethernet (SPE) daarvoor uitkomst kan bieden.

Systemen en infrastructuur moderniseren

Voor Industrie 4.0 of Smart Industry moeten productiebedrijven de oude besturingen en infrastructuur moderniseren om te kunnen profiteren van de vele voordelen die kunstmatige intelligentie, machine learning het Internet of Things en robotisering te bieden hebben. Maar ook voor het beter digitaal kunnen samenwerken in de hele supply chain. Dat moderniseren kan gebeuren door verouderde systemen voor fabriek- en procesautomatisering te vervangen door de nieuwste generatie of door een retrofit van bestaande machines en systemen. Beide scenario’s hebben een vergelijkbare impact op de benodigde infrastructuur, namelijk de behoefte om steeds meer data afkomstig van meerdere bronnen te kunnen verwerken.

Koper, glas of draadloos

Net als voor de communicatietoepassingen in kantoren kunnen de IT- en businessmanagers van productiebedrijven kiezen voor koper- of glasvezelbekabeling, of draadloze verbindingen, naar alle industriële automatiseringssystemen, machines en sensoren. Bij draadloos heb je vervolgens nog de keuze uit WLAN of 5G-verbindingen. Momenteel worden er in productieomgevingen zowel analoge, lage snelheid digitale, hoge snelheid digitale en digitale Ethernet-verbindingen toegepast, met een variëteit aan veldbussen en aansluitconnectoren. Omdat de communicatie-infrastructuur een veel langere levensduur heeft dan alle daarop aangesloten systemen, is het bij vervangingsinvesteringen belangrijk om toekomstbestendige keuzes te maken.

Single Pair Ethernet

Zoals de naam al doet vermoeden is Single Pair Ethernet een nieuwe standaard voor het verzenden van Ethernet-communicatie over koperbekabeling met één twisted pair, in plaats van traditioneel vier. SPE is sinds maart 2022 opgenomen in de nieuwe uitgave van de IEC 61918:2018/MD1:2022 Amendment 1 installatienorm voor industriële communicatienetwerken. Behalve data is via SPE ook stroom te verzenden naar alle aansluitingen (PoDL, Power over Data Line). Single Pair Ethernet maakt de uniforme bedrijfsbrede toepassing van op TCP/IP-gebaseerde automatiseringsoplossingen in de maakindustrie mogelijk over langere afstanden dan de nu gebruikte veldbussen en connectoren. Panduit speelt daar als infrastructuurleverancier op in met de introductie van toekomstbestendige SPE-kabels.

Voordelen Single Pair Ethernet

Single Pair Ethernet biedt bedrijven een aantal belangrijke voordelen voor hun communicatie-infrastructuur, zoals ondersteuning van hogere snelheden over langere afstanden en betere integratiemogelijkheden. Een ander voordeel is de mogelijkheid om de beveiliging te verbeteren met alle tools, kennis en ervaring die al voor Ethernet-netwerken beschikbaar zijn en het daarbij behorende inzicht. Maar ook de grotere flexibiliteit om veranderingen door te voeren en het aantal toepassingen uit te breiden, zoals stroom leveren via dezelfde kabel en meer sensoren voor datacollectie. Zeker naarmate kennis en ervaring schaarser worden, is het prettig dat bedrijven hun infrastructuur voor de kantoor- en fabrieksomgeving meer kunnen standaardiseren en centraal beheren.

SPE-kabels en connector

Tijdens een Europese persconferentie media mei heeft Panduit zowel nieuwe S/FTP-kabels als een connector voor de installatie van SPE-verbindingen geïntroduceerd. Deze ondersteunen tot 10 Mb/s datatransmissie en stroom tot 52 W over de gebruikelijke afstanden voor Ethernet van 100 meter en maximale kabellengtes tot 1.000 meter, maar ook veldbusbesturingen. “Als eigenaren van gebouwen en fabrieken naar de toekomst kijken wordt de mogelijkheid om infrastructuur te hergebruiken steeds interessanter”, zei Mike Vermeer, Engineering Development Strategist van Panduit. “Met onze SPE-kabels en connector kunnen bedrijven hun analoge, seriële en bestaande communicatietoepassingen eenvoudig laten evolueren naar een uniforme Ethernet-infrastructuur.”

Migratie vereenvoudigen

SPE gaat op korte termijn geen revolutie veroorzaken in de maakindustrie, maar vanaf nu wel de migratie naar een toekomstbestendige netwerkarchitectuur en -infrastructuur mogelijk maken. Een toekomst waarin steeds meer data veel sneller kan worden gecommuniceerd en verwerkt tussen alle verbonden systemen en sensoren van het Industrieel Internet of Things (IIoT). Een infrastructuur die ook geschikt is voor nieuwe toepassingen mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie en Machine Learning. Tegelijkertijd met de introductie van de nieuwe SPE-kabels en connector heeft Panduit in samenwerking met Fluke Networks een whitepaper uitgebracht. Daarin staan de meest voorkomende veldbustoepassingen voor gebouw- en fabrieksautomatisering beschreven en hoe deze eenvoudig te migreren zijn naar Single Pair Ethernet.

Meer informatie bij Panduit

Dit artikel is eerder verschenen op Industrie Vandaag

Altijd op de hoogte blijven?