Zweedse quantumcomputer komt beschikbaar voor industrie

30 januari 2023 redactie AutomationNL Chalmers University

Zweedse industriële bedrijven krijgen in 2024 en 2025 toegang tot een functionerende 25-qubit quantumcomputer. Dit is mogelijk dankzij nieuwe cloudsystemen die gebruik maken van de bestaande quantumarchitectuur van de Zweedse Chalmers University of Technology.

Het project is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van SEK 102 miljoen (€ 9,2 miljoen) van de filantropische raad Knut en Alice Wallenberg Foundation. De stichting financiert al een quantumcomputer die bij Chalmers in gebruik is voor intern gebruik. Deze technologie heeft momenteel 25 werkende qubits, maar wordt opgeschaald om tegen 2029 100 qubits te bereiken.

Door de grote hoeveelheid lopende R&D-projecten aan de universiteit heeft het systeem geen capaciteit heeft voor externe projecten. Dit leidde tot het idee om fondsen te zoeken voor een volledig functionerende replica. De Wallenberg Foundation heeft ermee ingestemd het project te steunen en een replica van de Zweedse quantumcomputer te bouwen die volledig is gewijd aan industrie en onderzoek. In de loop van 2024 moet deze quantumcomputer beschikbaar komen.

Naast de 25-qubit-computer zal Chalmers University bedrijven begeleiden bij het inzetten van quantumalgoritmen voor belangrijke gebruiksscenario's. Een op maat gemaakte 'quantumhelpdesk' zal bedrijven hierbij van advies voorzien.

Per Delsing, hoogleraar aan Chalmers University en verbonden aan het Wallenberg Center for Quantum Technology, lichtte de plannen toe: "We gaan een kopie van onze quantumcomputer bouwen en beschikbaar stellen als een test bed voor bedrijven en onderzoekers om algoritmen uit te voeren. Het doel is om het competentieniveau van Zweden op het gebied van kwantumtechnologie te verhogen en de drempel voor het gebruik van quantumcomputers te verlagen.”

Franse quantumcomputer

De ontwikkelingen gaan hard. Vorig jaar werd bekend dat de Franse startup Pasqal quantumcomputers ontwikkelt van geordende neutrale atomen in 2d- en 3d-arrays. Het systeem wordt straks de eerste quantumprocessor met een neutrale atoom-architectuur die via Microsoft Azure beschikbaar wordt. Dit zijn atomen met een gelijk aantal elektronen en protonen. Volgens Pasqal krijgen eindgebruikers daarmee mogelijkheden tot quantumberekeningen die andere typen quantumprocessors niet bieden.

Het is de bedoeling tegen eind 2023 een quantumprocessor van 1.000 qubit op de markt te brengen. Tot de klantenkring van Pasqal behoren Johnson & Johnson, LG, Airbus, BMW Group, EDF, Thales, MBDA en Credit Agricole CIB.

Eerder deze maand haalde Pasqal 100 miljoen euro op voor de omzetgroei en werving van nieuwe medewerkers. “Het wordt een keerpunt voor onze inkomsten wanneer we de volgende generatie van apparaten uitbrengen met honderden qubits — hopelijk 1.000”, zei Georges-Olivier Reymond, ceo en medeoprichter van Pasqal tegen persbureau Reuters. Het aantal qubits, oftewel quantum bits, is een indicatie van de kracht van een quantum computer. Het meest recente systeem van Pasqal heeft 350 qubits.

In september 2019 presenteerde Google een werkend prototype van een quantumcomputer die in 200 seconden een taak uitvoerde waar een geavanceerde supercomputer tienduizend jaar over doet (foto: Eric Lukero/Google).

quantum computer Google (© Eric Lukero Google)

Altijd op de hoogte blijven?