Als eerste robotfabrikant ter wereld biedt Yaskawa een technische oplossing voor het terugleveren van remenergie aan het elektriciteitsnet, zonder dat hiervoor extra hardware nodig is. Volgens de fabrikant is hiermee een energiebesparing mogelijk van 8 tot 25 procent.
Alle grotere Motoman-robots van de serie met een laadvermogen vanaf ca. 50 kg en de huidige YRC1000-robotbesturing zijn in staat om kinetische energie van neerwaartse en zijwaartse bewegingen direct om te zetten in 400 V AC bij 50 Hz en terug te leveren naar het lichtnet. Afhankelijk van het bewegingspatroon wordt de energiebehoefte van de robot aanzienlijk verminderd.
Voorwaarde voor deze energieterugwinning is de standaard robotbesturing YRC1000 in combinatie met de grotere robots vanaf een laadvermogen van ca. 50 kg.
Bij het verrichten van zeer uiteenlopende taken – zoals handling, palletiseren, verbinden of verwerken – voeren industriële robots veel neerwaartse en/of zijwaartse bewegingen uit, waarbij de servomotoren energie kunnen afvoeren en mogelijk elektriciteit kunnen opwekken. Bij de oudere of andere robotmodellen op de markt werd de resulterende energie door elektrische weerstanden omgezet in afvalwarmte en ongebruikt vrijgegeven in het milieu.
Zonder extra hardware
Met de Yaskawa-oplossing wordt de elektrische energie teruggeleverd naan het netwerk van de operator en hergebruikt zonder extra hardware. Hoe hoog de besparing in detail is, hangt natuurlijk af van de taak en het individuele bewegingspatroon van de robot. Besparingen variëren van 8% tot 25%. Dit kan zeker resulteren in een jaarlijkse teruglevering van zo'n 2.800 KWh, 1.600 kg CO2 en € 1.200 per jaar.
Met deze tot nu toe unieke technische oplossing maakt Yaskawa gebruik van haar ervaring als fabrikant van aandrijftechnologie; alle servoaandrijvingen en besturingspakketten worden in eigen huis gemaakt en zijn daarom optimaal afgestemd op gebruik in industriële robots.
De Motoman-robots bieden nog meer efficiëntie dankzij hun slanke en compacte ontwerp met lage bewegende massa's, evenals de snelle activering van de remmen tijdens pauzes in beweging, om de actieve positiecontrole uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.
Ook de intelligente bedieningsconcepten die bijvoorbeeld zorgen voor de automatische uitschakeling van de robots tijdens geplande pauzes, dragen bij aan energiebesparing.
Energiebesparing als bedrijfsdoel
De genoemde oplossingen voor energie-efficiëntie vormen een integraal onderdeel van Yaskawa's wereldwijde bedrijfsstrategie, evenals de bevordering van milieubeheer door middel van processen en groene producten. Zo wil het bedrijf met zijn producten in 2025 honderd keer zoveel CO2-uitstoot besparen als het zelf genereert.
De Yaskawa Group stemt haar activiteiten af op de 17 duurzaamheidsdoelen van de VN en richt zich op duurzame projecten zoals digitalisering van waardeketens, het overnemen van zwaar en vuil werk door automatisering en efficiënte voedselproductie in slimme landbouw voor een duurzameen leefbare – maar ook winstgevende – toekomst.