Vlaamse robotbouwer stuwt innovatie Amazon

13 september 2022 redactie AutomationNL Amazon

De Vlaamse robotbouwer Cloostermans beschikt over waardevolle kennis en expertise op het gebied van mechatronica die Amazon kan helpen om betere robots te bouwen. Met de overname van Cloostermans investeert ’s werelds grootste online marktplaats in op maat gemaakte innovatieve werkplektechnologie.

Innovatie helpt Amazon in haar streven de beste werkgever ter wereld te worden. Het platformbedrijf investeert in technologie die het werk veiliger, eenvoudiger en productiever maakt. De expertise van de Vlaamse robotbouwer moet een centrale rol spelen bij het bouwen van werkplektechnologie van de volgende generatie.

Cloostermans, dat al sinds 1884 actief is gevestigd in het Oost-Vlaamse Hamme, ontwerpt en produceert mechatronische oplossingen, geavanceerde technologie die wordt gebruikt in Amazon-warehouses voor het verplaatsen en stapelen van zware pallets en bakken. Amazon begon in 2019 samen te werken met Cloostermans. Door de diepgaande ervaring van de robotbouwer op het gebied van engineering, machines en robotica te concentreren, hoopt het platformbedrijf sneller oplossingen op de werkplek te implementeren die werknemers ondersteunen in hun rol en de veiligheid op het werk verbeteren, en ook helpen bij het verminderen van verpakkingsafval.

“Amazon's investeringen in robotica en technologie ondersteunen hoe we een betere en veiligere werkplek voor onze werknemers bouwen en leveren”, zegt Ian Simpson, vice-president van Global Robotics bij Amazon. “Terwijl we doorgaan met het verbreden en versnellen van de robotica en technologie die we ontwerpen, ontwikkelen en implementeren in onze activiteiten, kijken we ernaar uit om Cloostermans te verwelkomen bij Amazon en zijn we verheugd om te zien wat we samen kunnen bouwen.”

Volledig autonome mobiele robot

De 200 medewerkers van Cloostermans gaan over naar Amazon Global Robotics. Vorig jaar lanceerde Amazon in Italië het European Innovation Lab, dat zich richt op nieuwe ergonomische technologie. Een van de eerste toepassingen van state-of-the-art robottechnologie bij Amazon is de ontwikkeling van Proteus, de eerste volledig autonome mobiele robot die geavanceerde veiligheids-, perceptie- en navigatietechnologie gebruikt om vrijelijk rond werknemers te manoeuvreren.

“We zijn verheugd om lid te worden van de Amazon-familie en de impact die we kunnen hebben op wereldwijde schaal uit te breiden”, zegt Frederik Berckmoes-Joos, CEO van Cloostermans. "Amazon heeft de lat hoger gelegd voor hoe supply chain-technologie werknemers en klanten ten goede kan komen. We kijken ernaar uit om deel uit te maken van het volgende hoofdstuk van deze innovatie."

Sinds Amazon in 2012 begon met het introduceren van robotica, heeft het bedrijf wereldwijd meer dan 520.000 robotaandrijvingen ingezet maar ook meer dan een miljoen nieuwe banen gecreëerd. Automatisering heeft geleid tot nieuwe functies, onder meer voor onderhoudstechnici voor robotica en mechatronica en voor specialisten op het gebied van flow control.

Altijd op de hoogte blijven?