De grootste netwerkorganisatie voor robots in Europa, VDMA Robotics + Automation, heeft belangrijke doelstellingen uiteengezet in een oproep tot actie om het verlies van de wereldwijde concurrentiekracht van Europese economieën te stoppen. De VDMA heeft haar Robotics Action Plan for Europe gericht aan beleidsmakers in heel Europa, waaronder nationale overheden en EU-instellingen.

Door tarieven en politieke onzekerheid komen leveringsketens onder druk te staan. Europa moet haar weerstandsvermogen tegen externe schokken versterken en zich richten op innovatie en zelfvoorziening. Afhankelijkheid van externe bronnen voor cruciale technologieën en grondstoffen maakt het continent kwetsbaar.

Achterstand in concurrentiekracht

Dietmar Ley, voorzitter van VDMA Robotics + Automation, schetst het probleem: "De Europese industrieën lopen achter in internationale concurrentiekracht en moeten die achterstand dringend inlopen. China bijvoorbeeld heeft zich consistent gericht op geavanceerde technologie en hoogwaardige productie. Het land heeft zijn robotdichtheid in vier jaar verdubbeld tot 470 robots per 10.000 werknemers. Dat is twee keer zo veel als het cijfer van de Europese Unie, dat slechts 219 bedraagt. Robotica en automatisering zijn sleuteltechnologieën voor de toekomstige groei van economieën door de productiviteit te verhogen, innovatie te stimuleren en nieuwe kansen te creëren."

Belangrijke aanbevelingen

Enkele belangrijke aanbevelingen uit het rapport zijn:

  • Concurrentiekracht versterken door robotica - Europa moet de concurrentiekracht versterken door innovatie en markten voor robotica te stimuleren. Dit helpt Europa om de concurrentiekracht te herstellen, de soevereiniteit te waarborgen, de demografische achteruitgang te bestrijden en de overgang naar koolstofneutraliteit succesvol te beheersen.
  • Meer venture capital voor startups - Europa moet dringend extra venture capital mobiliseren door het regelgevend kader voor institutionele beleggers bij te werken. Het Franse Tibi-initiatief toont bijvoorbeeld hoe kapitaal succesvol kan worden ingezet voor innovatie.
  • Competitie-roadmaps voor innovatie - Vooruitgang in robotica en AI moet worden afgemeten aan ontwikkelingen in Azië en Noord-Amerika. Daarnaast moeten concrete nationale en Europees brede technologische roadmaps worden gecreëerd.
  • Focus op schaalvoordelen - Europa moet verder gaan dan het succesvolle onderzoeks- en innovatielandschap en ideeën op grote schaal naar de markt brengen, zoals China doet. Europese beleidsmakers moeten een omgeving creëren die niet alleen innovatie bevordert, maar ook de overdracht van innovatie naar massaproductie en brede adoptie in Europa.

AI en robotica

Het rapport benadrukt de noodzaak voor Europa om bij te blijven met AI, met name Generative AI, die de robotica snel verandert. AI-gedreven robots die kunnen leren van menselijk gedrag, taken imiteren en autonoom opereren, worden een realiteit. Naarmate robots AI steeds meer integreren met de fysieke wereld, raken de innovatiecyclussen van robotica en AI diep verweven. Succes in robotica vereist succes in AI.

Altijd op de hoogte blijven?