Kunnen we in de industrie geld én materialen besparen door gebruik te maken van gebruikte onderdelen? SmartFactory-KL denkt van wel. Het demonstreerde tijdens de Hannover Messe 2024 hoe zij dit voor zich zien.

Op de Hannover Messe demonstreerde SmartFactory-KL hoe componenten terug kunnen worden gebracht in de waardeketen. Een belangrijk aspect van de circulaire economie is het hergebruik van gebruikte onderdelen en componenten. Niet ieder onderdeel in een complex product wordt even zwaar belast of vertoont tekenen van slijtage die verder gebruik beperken of zelfs verhinderen.

Hier komt de zogeheten ‘Re-Use Use Case’ van SmartFactory Kaiserslautern (SF-KL) om de hoek kijken. Het verlengen van het gebruik van reeds eerder gebruikte componenten helpt om hulpbronnen te behouden, CO2 te vermijden en dus kosten te verlagen. "Het idee zelf is niet nieuw”, vertelde Teresa Petzsche, plaatsvervangend projectmanager van het Duitse Green AI Hub Mittelstand, "maar we gebruiken het in een industriële context met de ondersteuning van AI. Dit zal in de toekomst zeer belangrijk worden."

Het SKYE-producteiland dat werd gebruikt voor de demo tijdens de Hannover Messe is onderdeel van Shared Production Kaiserslautern. Met behulp van AI evalueert het gebruikte componenten van de modelvrachtwagen die als voorbeeldproduct werd geproduceerd op de Hannover Messe. Elk recyclebaar onderdeel beschikte over een eigen Digitaal Productpaspoort (DPP), dat was geïmplementeerd in de zogeheten administration shell. Hierdoor kunnen producten zichtbaar worden gemaakt. Het DPP bevat onder andere informatie over de huidige staat van het onderdeel, zijn eerdere gebruiksgeschiedenis en zijn CO2-voetafdruk. De onderdelen worden vervolgens opgeslagen in een magazijn en zijn beschikbaar voor hergebruik.

Op de stand van SmartFactory-KL konden bezoekers hun eigen modelvrachtwagen configureren en bestellen. Ze konden aangeven of ook gebruikte onderdelen mochten worden geïnstalleerd. Alle producten konden worden geïdentificeerd en aangesproken via software. Het project liet zien hoe een kwaliteitscontrole en de beschrijving van het product op basis van de asset administratie schil kunnen worden gebruikt om te beslissen of hergebruik mogelijk is en hoe het onderdeel opnieuw deel kan uitmaken van een nieuwe waardeketen. Overigens stond er op iedere modelvrachtwagen een QR-code die kon worden gebruikt om alle gegevens van iedere vrachtwagen te bekijken in de administration shell.

Altijd op de hoogte blijven?