Slimme universele grijper met grijpkrachtbooster

15 november 2022 redactie AutomationNL Schunk

In flexibele productieprocessen vanaf batchgrootte 1 – zelfs in een ruwe omgeving – komt de nieuwe slimme universele grijper EGU van Schunk goed tot zijn recht. De grijper kan vrij in een netwerk worden opgenomen en met weinig moeite worden geïntegreerd in zeer variabele productieprocessen.

Dankzij het geïntegreerde grijpkrachtbehoud en een StrongGrip-modus voor verhoogde grijpkracht is de slimme universele grijper volgens Schunk een betrouwbare allrounder voor alle handlingtaken.

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan moderne grijpconcepten. Ze moeten gemakkelijk te integreren, aanpasbaar en te allen tijde controleerbaar zijn, zelfs wanneer ze worden blootgesteld aan spanen en smeermiddelen. Schunk, specialist in automatisering, biedt hiervoor nu de universele oplossing: de nieuwe, elektrisch aangedreven parallelgrijper EGU. Dankzij het uitgekiende afdichtingsconcept is het vuilafstotend en geschikt voor de flexibele beladen van werktuigmachines of bewerkingscentra. In bijzonder uitdagende omgevingen, zoals bij het laden van slijpmachines, kan de bescherming nog worden verhoogd met een stofdichte uitvoering.

Verhoogde procesbetrouwbaarheid

De flexibele grijper kan een grote verscheidenheid aan onderdelen aan. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vrij programmeerbare totale slag tot 160 mm en de traploze grijpkrachtinstelling tot 3.000 N, afhankelijk van de grootte. Het grijpproces is beveiligd dankzij het geïntegreerde grijpkrachtbehoud met detectie van werkstukverlies. Bij stroomuitval of noodstop blijft minimaal 80% van de grijpkracht behouden. De positie van de grijpvingers is te allen tijde bekend door de absolute encoder aan de uitgangszijde, zodat het proces na het inschakelen kan worden voortgezet zonder dit opnieuw te hoeven instellen.

Een bijzonder kenmerk van de nieuwe grijper is de StrongGrip modus. Voor werkstukken met verschillende gewichten kan de grijpkracht daardoor tot 150% worden verhoogd zonder dat een andere grijper moet worden gebruikt.  

Verscheidenheid aan interfaces

De slimme grijper maakt vooral indruk met zijn connectiviteit. Schunk biedt de grijper met alle gangbare communicatie-interfaces: Profinet, EtherNet/IP, EtherCAT, IO-Link en Modbus RTU. De software-integratie is eenvoudig met behulp van de meegeleverde PLC-functieblokken en plug-ins van toonaangevende robotfabrikanten en kan snel worden geïmplementeerd zonder extra gateways of programmeerwerk.

Schunk biedt de EGU met en zonder grijpkrachtbehoud aan in vier maten: 50, 60, 70 en 80. De maximale grijpkracht ligt tussen 450 N en 3.000 N, afhankelijk van de maat. Geschikte grijpvingers kunnen individueel worden samengesteld met behulp van de nieuwe FGR-vingerconfigurator, die gratis beschikbaar is op de Nederlandstalige website van de leverancier van productielijnen en robotsystemen.

Altijd op de hoogte blijven?