SAP vereenvoudigt datalandschap in maakindustrie

13 maart 2023 redactie AutomationNL SAP

Data in de maakindustrie bevinden zich vaak in verschillende systemen, waaronder legacy-applicaties of machines die niet eenvoudig via een API bereikbaar zijn. Het uitwisselen van gegevens is daardoor complex en foutgevoelig. SAP Datasphere zorgt voor een betere integratie van gegevens.

De maakindustrie zet data onder meer in voor het verbeteren van processen, productinnovatie, het inspelen op klantbehoeftes en het nemen van de juiste beslissingen. Op het moment dat data handmatig worden geëxporteerd naar een centrale locatie, gaat vaak cruciale informatie verloren. Het herstel hiervan is een langdurig en arbeidsintensief project. Reden voor SAP om zijn portfolio voor dataoplossingen te verbeteren en zo bij te dragen aan een eenvoudiger datalandschap. Daarnaast is SAP Datasphere compatibel met de dataoplosssingen van andere leveranciers, zoals Confluent, Collibra, Databricks en Datarobot.

Functionaliteiten

SAP Datasphere is een oplossing voor het integreren, categoriseren, semantisch modelleren, opslaan, federeren en virtualiseren van data. De architectuur maakt het mogelijk om snel betekenisvolle data te raadplegen, zonder dat hierbij de context en bijbehorende logica verloren gaan. Daarnaast biedt SAP Datasphere uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, zoals databasesecurity, encryptie en governance.

Industriële bedrijven die al gebruikmaken van SAP Data Warehouse Cloud krijgen meteen de beschikking over de volgende nieuwe functionaliteiten van SAP Datasphere:

  • het categoriseren van data om deze automatisch te ontdekken, beheren en reguleren;
  • vereenvoudigde datareplicatie zorgt ervoor dat data en de continu bijgewerkte informatie in realtime worden geleverd;
  • door het verbeteren van het proces voor het definiëren en structureren van het opslaan van gegevens, wordt de context van die data beter begrepen. Dit kan organisaties helpen om betere beslissingen te nemen op basis van de data die zij verzamelen en om de waarde van hun gegevens te vergroten.

Strategische samenwerking

SAP gaat strategische partnerschappen aan met andere leveranciers van dataoplossingen. Door de samenwerkingen kunnen data sneller en tegen lagere kosten beschikbaar worden gesteld, gaat de betrouwbaarheid van de gegevensuitwisseling omhoog en is de integratie van nieuwe gegevensbronnen of -toepassingen in de bestaande infrastructuur van gebruikers eenvoudiger.

SAP werkt voor een betere integratie van gegevens binnen SAP Datasphere samen met onder meer:

  • Collibra: organisaties krijgen dankzij de geplande integratie met SAP een duidelijk beeld van alle gegevens die ze bezitten en hoe deze data met elkaar zijn verbonden. Dit inzicht is nodig bij het opstellen van een strategie voor databeheer.
  • Confluent: door de plannen voor het verbinden van zijn dataverwerkingsplatform met SAP, kunnen bedrijven gegevens van verschillende afdelingen, systemen en toepassingen binnen hun organisatie samenvoegen tot één geheel en deze gegevens in realtime gebruiken.
  • Databricks: het Data Lakehouse van Databricks voor het opslaan, begrijpen en analyseren van data kan worden geïntegreerd met SAP. Gebruikers kunnen gegevens hierdoor delen met behoud van semantiek. Data worden begrepen zoals ze bedoeld zijn, ongeacht in welke toepassing of systeem ze worden gebruikt. Deze integratie elimineert verwarring en fouten bij gegevensuitwisseling.
  • DataRobot: gebruikers kunnen de geavanceerde machine learning-tools van DataRobot gebruiken in combinatie met SAP Datasphere. Bovendien kunnen zij deze machine learning-modellen rechtstreeks integreren in hun zakelijke datafabric, ongeacht op welk cloudplatform dit zich bevindt.

Toepassing bij Messer Americas

Messer Americas richt zich op industriële en medische gassen in Noord- en Zuid-Amerika. Het bedrijf had behoefte aan een eenvoudige en veilige toegang tot zowel SAP- als niet-SAP-gegevens binnen het bedrijf, om zo datagestuurde besluitvorming te versterken en IT-resources vrij te maken voor andere strategische taken. Dankzij SAP Datasphere kon Messer Americas een moderne data-architectuur bouwen, waarbij de context van de bedrijfsgegevens behouden bleef. “SAP Datasphere vereenvoudigt ons datalandschap en geeft ons meer vertrouwen in de data waarmee we op dagelijkse basis werken. Daarmee kunnen we beter voldoen aan de behoeften van ons bedrijf”, aldus David Johnston, chief information officer van Messer Americas. “We kunnen sneller reageren op veranderingen in vraag en aanbod. Dat leidt tot een beter voorraadbeheer, verbeterde klantenservice en optimalisatie van onze supply chain.”

 

Altijd op de hoogte blijven?