
In het afgelopen financiële jaar heeft de Pilz Groep te maken gehad met de algemene moeilijke economische situatie. In 2024 realiseerde het automatiseringsbedrijf een omzet van 341 miljoen euro, wat overeenkomt met een daling van 21% ten opzichte van het vorige jaar, zo bleek tijdens een persconferentie van het bedrijf vandaag.
Ondanks deze uitdagingen blijft het familiebedrijf toekomstgericht, hoewel de vooruitzichten voor 2025 voorzichtig blijven. Er ontstaan echter kansen in markten zoals China, India en Zuid-Amerika, evenals in de spoorwegtechnologie, waterstofsector en dienstverlening.
"Net als veel andere bedrijven hebben wij te maken gehad met de aanhoudend lage vraag naar kapitaalgoederen. Toch blijven wij toekomstgericht. De wereld verandert en wij blijven trouw aan onszelf en veranderen mee", aldus Susanne Kunschert, Managing Partner van Pilz GmbH & Co. KG.
De omzet van 341,1 miljoen euro in het financiële jaar 2024 markeert de eerste daling in verkoop na drie jaar van significante groei. Vergeleken met 2023 noteerde Pilz een afname van 21%. De verkopen daalden vooral in Europa, met name in Duitsland. Het exportaandeel steeg tot 79% (een stijging van 4,6 procentpunten ten opzichte van 2023).
"Klanten weer centraal stellen"
"In alle discussies over structurele veranderingen, digitaliseringsstrategieën of overmatige bureaucratie moet onze industrie ervoor zorgen dat klanten en hun behoeften niet uit het oog worden verloren. Zij moeten centraal staan", benadrukt Kunschert.
Voor Pilz betekent klantgerichtheid niet alleen het hebben van goede technische oplossingen, maar ook lokaal aanwezig zijn om advies en training te bieden. "Wij staan ten dienst van onze klanten", voegt Kunschert toe.
In lijn met de marktvraag steeg het aantal medewerkers bij Pilz licht, vooral in de gebieden verkoop en dienstverlening: op 31 december 2024 telde het bedrijf wereldwijd 2.504 medewerkers (+1,1% ten opzichte van 2023). Ook in Duitsland steeg het aantal medewerkers licht tot 1.032 (+1,6% ten opzichte van 2023).
Toekomstige industrieën
Naast klassieke engineering richt het bedrijf zich ook op toekomstige industrieën zoals spoorwegtechnologie en de waterstofindustrie. Het digitale spoorwegbesturingssysteem PSSrail, dat vorig jaar werd gelanceerd, heeft zich met succes gevestigd in veel Europese landen, evenals in India.
Met zijn automatiseringsoplossingen maakt Pilz het mogelijk om waterstof veilig en economisch te gebruiken – van productie, opslag en transport tot afgifte bij tankstations.
In de productgroep sensortechnologie lanceert Pilz in 2025 nieuwe producten die niet alleen machineprocessen veiliger, maar ook efficiënter zullen maken. Tegelijkertijd experimenteert het bedrijf ook met het gebruik van kunstmatige intelligentie, wat een bijzondere uitdaging vormt voor veiligheidstoepassingen in de machinebouw.
Pilz breidt ook zijn aanbod van diensten en trainingen uit. Industriële beveiliging is een van de focusgebieden. Pilz traint zijn klanten in de implementatie van de nieuwe wettelijke vereisten voor industriële beveiliging, waarmee de industrie op EU-niveau te maken krijgt vanwege de Machinerichtlijn, Cyber Resilience Act of NIS2.
Het automatiseringsbedrijf zal ook nieuwe digitale cloudservices gebruiken om zijn klanten te helpen hun machines veilig, beveiligd, efficiënt en in overeenstemming met de normen te bedienen.
Goede toekomstperspectieven voor OT-security
Kunschert: "Tot nu toe heeft 2025 een lichte stijging van de omzet laten zien – al is dit vanaf een laag niveau. Het is moeilijk om te voorspellen hoe de vraag zal groeien vanwege de algehele economische situatie. Echter, vooral in Azië en Amerika zien wij goede toekomstperspectieven voor onze innovatieve oplossingen die de veiligheid van mens, machine en milieu waarborgen."