In een wereld die snel evolueert naar digitalisering en connectiviteit, speelt het Industriële Internet of Things (IIoT) een cruciale rol in de transformatie naar Industrie 4.0. Met de belofte van lokale, krachtige dataverwerking voor toepassingen zoals computer vision en industriële AI, komt de PCI Industrial Computer Manufacturers Group (PICMG) nu met een nieuwe specificatie - COM-HPC geheten - die dit soort embedded HPC-computers mogelijk moet gaan maken.

COM-HPC is een modulaire open standaard voor high-performance embedded computing systemen, speciaal bedoeld voor IIoT-toepassingen. Deze spec komt als antwoord op de groeiende behoefte aan bandbreedte en data-intelligentie die industriële IoT-apparaten moeten ondersteunen.

De nieuwe specificatie ondersteunt daarom veel highend interfaces zoals PCI Express Gen 5, USB4, DisplayPort 2.0 en 25G Ethernet, terwijl ook processoren ondersteund worden die we normaal gesproken alleen in datacenter servers tegenkomen. Hierdoor neemt de verwerkingscapaciteit van embedded systemen drastisch toe, zodat zij geavanceerde dataverwerking en -analyse lokaal kunnen uitvoeren. Hierdoor krijgen toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld computer vision of industriële AI een forse prestatie-impuls.

In tegenstelling tot zijn voorganger, COM Express, zijn COM HPC-ontwerpen gebaseerd op een architectuur die bestaat uit twee boards, een rekenmodule en een kaart die via high-speed, high-pin count connectors communicatie mogelijk maakt. Deze structuur maakt het makkelijker om op deze spec gebaseerde embedded computers op te waarderen en meer verwerkingscapaciteit te geven. Nog wat technische details: de COM HPC-specificatie stipuleert 400-pins connectors die tot 65 PCIe 5.0-lanes ondersteunen die een doorvoer van 32 Gbps leveren, tot acht 25 GbE-kanalen, 40 Gbps USB4/Thunderbolt datatransfersnelheden en 80 Gbps DisplayPort-signalen.

Met deze nieuwe specificaties hoopt PICMG een nieuwe standaard voor embedded computing te zetten, waardoor de weg wordt geëffend voor krachtige, makkelijk op te waarderen en veilige IIoT-toepassingen die de industriële sector helpen meer connectiviteit en intelligentie toe te passen.

Altijd op de hoogte blijven?