Parker Hannifin heeft twee nieuwe reeksen AC-omvormers geïntroduceerd die voldoen aan de nieuwste vereisten voor de industriële markt. De AC15 en AC20 passen tussen de bestaande AC10- en AC30-serie van Parker en bieden een uitgebreide reeks functies voor een middenklasse omvormer zonder de kosten van systeemaandrijvingsfuncties die niet altijd vereist zijn. Deze omvatten een onboard webserver, SD-kaartsleuf, brandmodus, twee onafhankelijke PID-lussen en meertraps sequentiële functies.
 
De nieuwe aandrijvingsreeksen van Parker zijn volledig gericht op het industriële middensegment, met eigenschappen waardoor ze ideaal zijn voor meerdere toepassingen, van eenvoudige ventilator-/pompregelaars en transportbanden tot productielijnen met meerdere aandrijvingen die snelheidsvolgers en rekenmachines voor opwindmachines vereisen.
 
De AC15-serie is achterwaarts compatibel met zowel de AC10-serie als zijn voorgangers. De AC15 biedt standaard Safe Torque Off voor SIL2/PLd en ethernetcommunicatie en is bedoeld om een goedkope en compacte oplossing te bieden voor motorbesturingstoepassingen met open lus. De AC15 is verkrijgbaar in 230 V enkelfasige, 230 V driefasige en 400 V driefasige varianten, met nominale vermogens tussen 0,37 kW en 30 kW. Ze beschikken allemaal over veel in-/uitgangen en een volledig configureerbaar intern blokschema, en zowel inductie- als PMAC-motortypen worden ondersteund.
 
De AC20-serie is een uitbreiding van de AC15 op het gebied van zowel functionaliteit als vermogen, en dekt het bereik van 1,5 kW tot 180 kW voor 230 V enkelfasige, 230 V driefasige en 400 V driefasige varianten. De connectiviteit wordt uitgebreid om standaard zowel EtherNet/IP als PROFINET IO te bieden via de onboard ethernetpoort, terwijl verdere veldbusopties kunnen worden gemonteerd via een speciale sleuf voor de communicatieoptie. Andere uitbreidingsopties omvatten een goedkope feedbackkaart voor encodersnelheid en een algemene IO-uitbreidingskaart. Beide uitbreidingsoptiekaarten kunnen op de AC20-aandrijving worden gemonteerd in een van de twee optiesleuven, waardoor een gesloten lusmotorregeling mogelijk is met eenvoudige snelheidsvolging, een open-lusaandrijving met een uitzonderlijk hoog aantal IO, of zelfs een combinatie van beide.
 
Extra functies van de AC20 ten opzichte van zijn goedkopere broertje zijn onder andere een alfanumeriek onboard display, ingebouwde spoelfunctionaliteit en meer dan 100 programmeerbare interne bedradingsaansluitingen voor ultieme toepassingsflexibiliteit.
 
De sleutel tot het gebruiksgemak en de functionaliteit van zowel de AC15- als de AC20-aandrijvingsserie is de befaamde DSELite-programmeersoftware van Parker. Met DSELite kunnen Parker-omvormers worden geprogrammeerd via een intuïtieve blokdiagrambenadering, waarbij elk blok een aandrijvingsfunctie vertegenwoordigt en elk blok aan een ander kan worden gekoppeld via een eenvoudig 'bedradingssysteem'. DSELite is geüpgraded om programmering en realtime online bewaking van de toepassing via ethernet mogelijk te maken bij gebruik met AC15 of AC20, en bevat nu een snelle oscilloscoop met gegevensregistratiefunctie.

Altijd op de hoogte blijven?